Intranytt

Projektet: i ferdinands fotspår

Detektivarbete för hela sverige

I ett nytt forskningsprojekt på fysisk planering bjuder man in hela sveriges befolkning att delta i arbetet med att fotografera byggnader runt om i sverige.

En teckning av Ferdinand Boberg tillsammans med ett nutida foto av samma plats, Borgmästaregatan i Karlskrona.

I Ferdinands fotspår, som projektet kallas, ska över 3 000 byggnader och objekt fotograferas och inventeras. Det var arkitekten Ferdinand Boberg som för nästan hundra år sedan åkte runt i Sverige och tecknade av byggnader och andra objekt som han då ansåg vara kulturhistoriskt hotade i och med moderniseringen.

Bortglömda teckningar

– Jag hade sett Ferdinand Bobergs murriga kolteckningar på museum och andra ställen och länge funderat på hur dessa byggnader såg ut idag, om de fanns kvar, eller om Boberg hade haft rätt i sina farhågor, berättar Louise Nyström, adjungerad professor på BTH och initiativtagare till projektet.

Av kolteckningarna, som är ganska otydliga, finns det ett tusental. Men vid ett besök på Nordiska Museet i Stockholm fann Louise Nyström en samling på över 3 000 vykortsstora fältteckningar i blyerts, alla tecknade av Boberg. Då tog idén till forskningsprojektet form och Boverket ställde upp med att bekosta digitalfotografering av teckningarna.

Exempel på tillämpad it

– Projektet skulle inte gå att genomföra utan informationstekniken. Om vi inte kunnat göra digitala kopior av alla fältteckningarna hade det varit ett näst intill omöjligt arbete, berättar Maria Rundkvist som är projektsekreterare. I och med att inventeringsformulären fylls i på webbsidan, och fotografierna också ska skickas in via den, betyder det att alla med en digitalkamera och en Internetuppkoppling kan vara med i projektet.

Louise Nyström och Maria Rundqvist räknar med att det kommer att ta ungefär ett år att få alla objekten inventerade. Många objekt är svåra att hitta, eftersom Boberg i vissa fall bara angett socken eller härad som identifikation av byggnaden. Förhoppningen är att det kommer att bildas lokala projektgrupper och att resultaten också kommer att utnyttjas lokalt.

Utställning och bok

– Vi kommer att göra en nationell utställning med utvalda objekt när inventeringen är klar, men det vore också roligt om till exempel bygdeföreningar eller liknande tog initiativ till lokala utställningar, säger Louise Nyström. Vi kommer även att producera en bok med utvalda fotografier i jämförelse med teckningarna.

– Tanken är också att allt material som kommer ut av projektet ska lämnas till Nordiska Museet. Kanske är det någon som nappar på idén om ytterligare hundra år och gör en uppföljning, säger Maria Rundkvist.

Vill du veta mer?

Läs mer om projektet I Ferdinands fotspår

I Blekinge finns det ett 40-tal objekt kvar att inventera, men betydligt fler i övriga delar av landet.

– De flesta objekten finns i västra Blekinge, eftersom jag inventerade många i Karlskrona och Ronneby under försöksperioden, berättar Louise Nyström.

Text: Jenny Gustavsson

Foto: Tillhör projektet

tillbaka

Redigera
Share Dela