Bth uppmärksammas för lyckat alkoholförebyggande projekt

Blekinge tekniska högskola har utsetts till månadens iq-projekt för sitt framgångsrika arbete med alkoholfrågor.

– det känns väldigt bra att vi blir uppmärksammade nationellt för vårt arbete, säger may gulis som är ansvarig för projektet.

Studenthälsan vid BTH arbetar tillsammans med studentkåren sedan sex år tillbaka med ett alkoholskadeförebyggande projekt. Unga vuxna mellan 18 och 25 år är den grupp som har mest liberal syn på alkohol och dricker mest frekvent. Eftersom 50 % av de unga vuxna finns på universitet och högskolor är studenthälsan en viktig arena.

Totalt finns det idag 617 projekt inom IQ. BTH har varit med länge och är projekt nummer 14. Nu har man utsetts till månadens projekt av IQ, som är ett dotterbolag till Systembolaget och som startats för att skapa en förändring av attityder och beteende i samhället som resulterar i minskad alkoholkonsumtion. IQ:s VD säger i ett uttalande att BTH är väl värda att lyftas fram som hjältar som med framgång arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Oavsett om det gäller nollningar eller alkoholkulturen på campus i sin helhet.

Vid BTH har alla som jobbar på studentpubarna fått en utbildning i ansvarsfull alkoholservering och det finns dessutom ett obligatoriskt utbildningspaket om alkohol för de som är verksamma som festfixare på högskolan. Varje år får också ett 100-tal faddrar en liknande utbildning.

– Studentkåren och studenthälsan är glada för att vårt arbete väckt nationell uppmärksamhet. Det ligger dessutom väldigt bra i tiden när vi precis haft en väldigt lyckad nollevecka med många alkoholfria aktiviteter, säger May Gulis.

Text Sara Persson

Redigera
Share Dela