Den internationella dagen ska låta, dofta och synas

Lina Berglind och Nadège Nicolet

Det som länge varit en dröm och en önskan blir den 16 maj verklighet. då anordnas för första gången en internationell dag för hela bth.

BTH är en av landets mest populära högskolor hos internationella studenter. Lina Berglind och Nadège Nicolet bestämde för ett tag sedan att dra igång ett projekt som den 16 maj resulterar i en internationell dag på Campus Gräsvik i Karlskrona.

– Det ska låta, dofta och synas att vi har olika bakgrunder, kulturer, mat, dans och ändå är vi här på samma ställe allihop, säger Nadège Nicolet.

Man ser det som ett sätt att få fram det positiva i att vi har ett mångkulturellt campus och även skapa en positiv medvetenhet från både studenter och personal. Årets upplaga av den internationella dagen blir en lågbudgetvariant, men man hoppas kunna bygga vidare så att det blir ett återkommande evenemang. Man har vänt sig till studenter som får stor frihet att själva bestämma vad de vill visa upp.

– Det blir bord med smakprov på olika sorters mat, sång, dans, musik och vi har även föreläsningssalar bokade. Det kommer att börja vid entrén i Östra flygeln och fortsätta genom Länken och sedan vidare genom hela norra flygeln bort till biblioteket. Cafeterian kommer att servera svensk mat samt en internationell rätt och på eftermiddagen ordnar sexmästeriet en olympiad. Dagen avslutas med grillning och kårkväll på Rotundan, säger Nadège Nicolet.

Tidigare i år har man firat både det kinesiska nyåret och Pakistans nationaldag, som visade sig bli två lyckade arrangemang. Nadège Nicolet hoppas att den internationella dagen ska bli något liknande, fast där olika länder är representerade, men med samma engagemang och glädje.

– Jag tror det kan bli bra, att det kan ge något. Vi vill få fram ett intresse och en känsla att man är stolt över att vara student här. Den här dagen är för alla vid BTH, såväl svenska som internationella studenter och personal. Det handlar om att lära känna varandra och för det krävs egentligen inte så mycket. Vi hoppas på ett stort deltagande.

Text och bild: Sara Persson

Redigera
Share Dela