BTH är tillbaka i Rwanda

Projektet "Women´s Digital Baskets in Rwanda" (Sida/Spider, 2009-2010) är ett samarbetsprojekt mellan BTH/Sektionen för planering och mediedesign och hantverkskooperativet Federation Duhuzimbaraga i Kamonyi-distriktet i centrala Rwanda.

Projektet startades i början av april 2009 med att projektledarna Pirjo Elovaara och Kerstin Gustavsson åker ner till Rwanda för första planerings- och initieringsmötet.

Nu är de tillbaka i Rwanda igen.

Photos are upside down!

21 oktober 2009

Ännu en spännande dag! Vid vår morgongenomgång med deltagarna blev det mycket tydligt att det svåraste hitintills har varit/är hur man laddar ner foton från kameran in på datorn. Så vi ägnade hela onsdagen till att arbeta med denna svettiga process.

Bild1 från Rwanda

Bild rwanda 2

 

 

 

 

 

 

Instruktionerna hade vi skrivit - på engelska - på vita pappersarken (de verkar vara viktiga för vårt projekt!) och vi bestämde oss att tolken skulle översätta dessa till kinyarwanda i ett lugnt tempo så alla skulle hinna anteckna dem. Plötsligt bestämde vi oss också att medan tolken översatt skulle Kerstin visa, med hjälp av en dator, hur det hela går till i praktiken. Sedan var vi plötsligt tillbaka i steg 1 (en lightvariant av Jönssonligan- det blir inte alltid så som man tänkt sig) - att låta tolken göra sitt jobb. Vi skulle dra oss tillbaka och sitta tysta och inte blanda oss in - och ni kan tro att detta inte var lätt. Vår tolk - med det underbara namnet Angel - tog sin nya lärarroll på största allvar och kommenderade deltagarna att sitta ordentligt och skriva ner de rätt så komplicerade instruktionerna. När detta sedan var gjort, tog vi en rwandesisk lunchpaus och nu vet ni redan vad det handlar om. Det har visat sig att Kerstin och Pirjo tycker bäst om Fanta Citron...

Under pausen hann vi diskutera om lite av varje och denna gång kunde vi också fråga om det skulle vara ok om Magnus från Spider (vår projektfinansiär) skulle kunna komma och besöka oss. Vi trodde att detta skulle leda till en intensiv diskussion men här misstog vi oss. Det enhälliga och mycket snabba svaret var: JA! Han är mycket välkommen.

Bild från rwanda 3

Från ord till handling. Instruktionerna var klara och nu skulle de testas i praktiken. Och här tog kooperativets president Eugéne ett stort ansvar och agerade som en (hjälp) lärare. Fantastiskt! Och med mycket möda fixade alla nerladdningen av sina foton. På vägen hände det, som det brukar göra, konstiga saker med datorer - varningsskyltar, obegripliga frågor, nya sidor dök upp på skärmen - så det gällde att hålla huvudet kallt och försöka bli av med det som inte var relevant för oss. Det lilla krysset till höger om skärmen användes flitigt - på köpet lärde sig deltagarna alltså en ny funktion: hur stänger man av sidorna som inte behövs. Verkar att modighetsgraden var betydligt högre i dag än tidigare.

Dagens sista fråga: hur gör man om bilderna är upp och ner på kamerans display. Shake the camera - svarar Pirjo.

Dagens mål nådde vi inte. Vi hade nog glömt bort hur besvärligt och tidskrävande det är att ta de första stegen i den digitala världen. Men på torsdagen ska vi fortsätta med att var och en ska välja 10 foton man vill berätta om. Dock hann vi få en snabbtitt på måndagens och tisdagens nya foton på sisal, papyrus, korgar, verktyg, kvinnor, barn och kort och allting såg mycket lovande ut.

Vi var också överraskade och oerhört glada när vi såg hur våra rwandesiska vänner (Esther hade vi sett i aktion när hon i måndags visade datorn och sina foton för kooperativet, i dag hörde vi om motsvarande händelser berättade av Spasiosa, Dometila och Rose som till och med hade lärt sina kooperativkamrater hur man tar bilder med digitalkameran, Angel såg vi agera framför instruktionerna och Eugéne snurrade runt som en hands on-handledare) så snabbt klarade av att ta på sig en pedagogisk roll så att vi i vår tur kunde ta ett steg tillbaka. Pedagogens dröm! (Men finns det risk att det är männen som spelar huvudrollen? Kanske i undervisningslokalen men definitivt inte ute på kooperativen!)

 

Läs mer om Pirjos och Kerstins äventyr på deras reseblogg.

http://keagu.wordpress.com/

 

 

 

Redigera
Share Dela