BTH jubilerar både 10 och 20 år


Den 1 juli nästa år är det 20 år sedan vår högskola inrättades som myndighet. Det var den 1 juli 1989 som Högskolan i Karlskrona/Ronneby, som namnet var till en början, inrättades formellt.

Högskolans förste rektor Per Eriksson utsågs och den 14 september samma år var det dags för invigning. Om detta finns att läsa i den krönika som gavs ut vid tioårsjubileet.

bild på knutarEn annan viktig dag i högskolans historia är den 21 maj 1999. Då förrättades invigningen för att markera att högskolan fått universitetsstatus inom området teknik och att den statliga högskolan gått samman med den landstingskommunala, Blekinge Internationella Hälsohögskola.

 Inga band klipptes vid detta tillfälle. Istället förbands de tre delar som nu var ett genom att dåvarande statssekreteraren vid utbildningsdepartementet, Agneta Bladh (numera rektor i Kalmar) högtidligen knöt ihop tre rep. Det gröna symboliserade den ursprungliga Högskolan i Karlskrona/Ronneby och hölls av rektor Per Eriksson.

Det blå repet hölls av landstingsrådet Marie Sällström och symboliserade Blekinge Internationella Hälsohögskola.

Det tredje repet var rött och hölls av högskolans dekanus Lars Lundberg och fick markera högskolans nyvunna rättighet att examinera doktorer inom teknik.

Avsikten var att skapa en känsla av samhörighet mellan de tre olika delarna och repen antydde kopplingen till den marina historien. De tre representanterna tog var sitt rep och ställde sig bredvid varandra. Agneta Bladh förklarade symboliken, slog knut på repen och förklarade nya högskolan invigd. Efter detta spelade representanter för Marinens musikkår en fanfar, varpå Agneta Bladh överlämnade knuten till Per Eriksson under applåder från de 150 gästerna.

Nytt namn

Den 12 oktober år 2000 fattade regeringen beslut om att högskolan skulle byta namn med omedelbar verkan och det nya namnet blev Blekinge Tekniska Högskola. Från och med år 2001 beslutades det att den årliga akademiska högtiden skulle förläggas till den 12 oktober varje år om detta var en fredag. När den 12 inträffar en annan veckodag förläggs högtiden till närmaste fredag.

Vid nyår börjar vårt jubileumsår. Under året kommer en del särskilda jubileumsaktiviteter att äga rum. Vi kan också hjälpas åt att sätta extra guldkant på vanliga aktiviteter genom att ge dem jubileumsprägel.

Börja gärna med att bläddra i den nya jubileumsboken som är tänkt att vara en modern utblick över BTH med 20 år i ryggen. Boken levereras i dagarna och kommer att delas ut vid personalens jullunch. Om du vill beställa fler så är du välkommen att höra av dig till info@bth.se.

Lennarth Förberg
Informationschef


julren

 

-Jag längtar efter att ta en vinterpromenad hemma i Listerby med min fru Anna. En sån kväll, ni vet, när det snöar stora flingor och är några grader kallt. Det är alldeles tyst eftersom det är vindstilla och allt man hör är nysnön som knarrar under fötterna. Hemma väntar en öppen spis och varm glögg, alkoholfri naturligtvis...

 

Redigera
Share Dela