"Det ska kännas att Karlskrona är en studentstad"

Fem studenter i samtal med rektor Ursula Hass

Onsdagen den 12 mars mötte rektor Ursula Hass fem studenter för att prata om allt från ekonomi till slutsålda skissblock, och det mesta däremellan.

För att få en bild av hur BTH:s studenter tycker och tänker stämde Ursula Hass möte med fem av dem. Under två timmar diskuterades det mesta som ingår i studentlivet.
- Nu är det inte snack som gäller, utan handling. Men vi måste prata med varandra för att veta vad som ska göras. De samtalen behöver inte alltid vara i mötesrummet, det är bra med lite sådana här mer informella möten också, säger Ursula Hass.

Diskussionen handlade bland annat om vad som är viktigt i livet, hur framtiden ser ut och varför de valde att studera just på BTH.
- För min del var det lite en ödets nyck att det blev just BTH. Jag såg en reklam från BTH på TV och det kändes som att den talade direkt till mig. Dagen efter ringde jag till högskolan och två dagar senare flyttade jag hit, säger Rickard Lind som läser till högskoleingenjör.

För Sofia Eriksson, som läser första året på Fysisk planering, var det efter ett tips från sin SYO i skolan som hon valde att flytta till Blekinge för att plugga. Aina Larsson läser även hon på Fysisk planering och fick tips om utbildningen via en kompis som jobbade på ett arkitektkontor. Emma Hallén läser till civilingenjör med inriktning mot industriell ekonomi. Hon tittade på flera olika skolor innan hon till slut valde BTH.
- En viktig del var att det är nära hem, säger Emma Hallén som är inne på sitt andra år på utbildningen.

Alexander Vucic var säker på att det var civilingenjör han skulle bli. Men när han väl kom till BTH så kändes det inte riktigt rätt och han började istället läsa ett collegeår.
- Där läste jag lite olika kurser, bland annat några mer humanistiskt inriktade som jag fastnade för. Efter råd från studievägledare började jag på det nya samhällsvetarprogrammet, berättar Alexander Vucic.

Diskussionerna handlade också om hur ekonomin ser ut för en student. Några av studenterna har extrajobb, andra försöker klara sig på enbart studiemedlet. För många går två tredjedelar av pengarna från CSN till hyra. Utöver det ska böcker köpas och det ska gärna finnas lite pengar över för nöjen.
- Det behöver hända mer här. Jag är nöjd med min utbildning, men det behövs mer nöjen. Det kan vara saker som händer på dagtid. Olika aktiviteter som vänder sig till olika grupper, säger Aina Larsson.
- Det hade varit bra om skolan haft en koordinator för sådana här saker. Som student vill man bli matad med information om vad som händer. Det är också viktigt att vi får fler att göra mer saker. Det är viktigt att studenterna känner att de kan påverka. Med Ursula som rektor är avståndet upp väldigt kort och det gäller att få ut det till studenterna, säger Rickard Lind.

Studenterna var överens om att Karlskrona är en stad som känns segregerad, som inte är anpassad för studenter.
- Vi måste jobba på att studenterna ska märkas i stan. BTH är en stor importhamn av unga och kunskap och det ska kännas att Karlskrona är en studentstad, säger Ursula Hass.

De fem studenterna ser olika på framtiden. Några av dem tänker mycket på jobb och var i världen man vill jobba.
- Målet är att komma utomlands, att komma till en expansiv region där det händer saker, säger Alexander Vucic.
- Jag får se hur det blir, det beror mycket på hur livet ser ut i övrigt när jag är klar med utbildningen, men visst kan jag tänka mig att jobba utomlands, säger Sofia Eriksson.

Ursula Hass vill gärna att relationen mellan BTH och studenterna håller i sig även efter att de avslutat sina utbildningar.
- Mitt mål är att ni ska vara så nöjda med er utbildning och tid här att ni rekommenderar andra att välja BTH. Det är det yttersta beviset för att något är bra.


Text och bild: Sara Persson

 

Redigera
Share Dela