Fem snabba med Claes Wohlin

 
Professor Claes Wohlin vid Blekinge Tekniska Högskola har blivit utsedd till gästprofessor vid University of New South Wales i Sydney, Australien. Förordnandet avser tre år och avsikten är att det skall stärka samarbetet mellan BTH och University of New South Wales.

Bild på Claes WohlinDet är inte första gången Claes kommer att åka till Australien. Melbourne, Sydney, Brisbane och Canberra är några av platserna han besökt både i jobb och på semester.
- Det är en spännande blandning av engelsk och amerikansk kultur i en egen miljö där det är lätt att vara sig själv. Blandingen av storstäder, bra väder och stränder är speciell, menar Claes som tycker att Sydney är en av världens vackraste städer.

Stora Barriärrevet i Norra Queensland är också favoritplatser. I Norra Queensland möter regnskogen havet och vid Stora Barriärrevet är snorklingen fantastisk.
- Det fanns visst hajar i närheten men de sa att de inte var nåt att vara rädd för eftersom de var små och ofarliga - sa de alla fall...

Vad skulle du bli räddast av att möta; en giftig orm eller en giftig spindel?

- Risken är faktiskt väldigt liten att möta någon av dem. Vid ett besök på en krokodilfarm fick jag reda på att det i genomsnitt dör 1,8 personer i Australien per år av giftormar. Och vet man bara var de håller till så är de lätta att undvika (till exempel i outbacken och uppe i träd). Men om jag måste välja så blir det nog orm i alla fall. De är större och ger ett farligare intryck.


Om du erbjuds att äta krokodilkött eller känguru- vad väljer du då?

- Jag har testat båda och var väl inte speciellt imponerad av något av det. Krokodil smakar som en dålig variant av kyckling medan känguru är lite mer speciellt.


I Australien kör man på vänster sida - hur duktig är du på det?

- Jag gjorde det för det mesta när jag var där...Skämt åsido så har jag blivit bättre - det börjar sitta i ryggraden. Det svåra är att köra ut från en bensinmack eller parkeringsplats när det är lite trafik. Det är lätt att hamna på fel sida då. Rondeller är intressanta - det är svårt att snurra runt på "fel" håll.


Har du koll på Sydney mest berömda strand?

- Du menar Bondi Beach ?! Jovisst, men det känns som att den är lite väl överskattad - det finns många andra fina stränder också. Däremot är det mitt promenadstråk när man kommer in med morgonflyget till Sydney. En promenad där är ett bra sätt att hålla sig vaken på efter en lång flygresa.


Hur har du det med surfingerfarenheter?

- De är väl i stort sätt obefintliga. Jag vindsurfade lite en gång i tiden men det är preskriberat sedan länge.

Text och bild: Ulrika Wilke

Bild på liten tomte

 

 

 

 

- Det är faktiskt helt lugnt på upplevelsefronten! Jul och nyår firar jag och familjen med upplevelsen bad och vulkan, dock inte samtidigt.

 

 

Redigera
Share Dela