Festfixare av akademiska mått


Festfixare Elisabeth PermlidTio frågor till Elisabeth Permlid, arrangör av den akademiska högtiden, som firades den 10 oktober.

Har du hunnit hämta dig från festligheterna?

Nej, det har jag inte. Det tar lite tid att släppa den arbetsuppgiften. Jag känner mig alltid lite tom efter högtiden eftersom jag har arbetat så intensivt och haft mycket människor runt omkring mig under en väldigt lång period.

Hur viktig är bordsplaceringen?

Den är mycket viktig.Det ska finnas en nytta med en bordsplacering. Vi försöker ge gästerna en bordsplacering där de både får trevligt och där det ges bra möjligheter till affärskontakter och framtida samarbete. Min kollega Helena Persson på informationsavdelningen hjälper mig med detta och hon gör en fantastisk arbetsinsats.

Jag är så tacksam för allt stöd jag får från mina kollegor på avdelningen. Joakim Ekberg är en klippa. Han hjälper till på scenen under högtiden och han anlitar och arbetsleder även studentvärdarna. Jonas Bengtssonoch Cecilia Kronholm i växeln är också väldigt duktiga. De gör ett fantastiskt arbete när de tar emot alla anmälningar till högtiden och middagen.

Bästa platsen på festen?

Honnörsbordet. Men i år hade vi ett bord intill honnörsbordet också eftersom hedersdoktorerna och deras svenska värdar inte fick plats vid honnörsbordet. Det gick tyvärr inte att lösa på ett annat sätt. Men det blev yckat det med.

Märkligaste frågan du fått i samband med högtiden?
Vi utgår från etikett experten Magdalena Ribbings böcker. När det gäller mörk kostym på damer använder hon uttrycket "stillsam urringning" och det är många som har hört av sig och undrat vad det egentligen innebär. En urringning som är försiktig brukar jag svara då.

De vanligaste frågorna är kanske inte så märkliga men de rör allt från klädsel och matallergier till hur man tar hatt- och ringmått. Efter alla dessa år är jag rätt luttrad Jag började jobba med detta 1999. Min huvuduppgift var då att ringa runt och fråga hur långa de som skulle installeras och promoveras varför att få fram rätt längd på talarerna.

Största utmaningen som "festfixare"?

Att hålla ihop alla trådar och se till att alla kommer med och får det de ska ha. Och att ingen blir trampad på tårna. Det kräver att man är en social kameleont eftersom folk är olika. En del är lättsamma andra krävande och svåråtkomliga. En del tycker inte att tillställningen är så viktig och besvarar inte mejl och telefonsamtal vilket innebär att jag får lägga ner mycket tid på att jaga en del personer

Hur många bollar i luften kan du ha samtidigt?

Många! Men jag klarar inte av att ha andra krävande arbetsuppgifter under tiden. Det här slukar mycket tid och det är många saker att hålla reda på.

Hur bra är folk på att klä upp sig?

Rent allmänt är de väldigt duktiga. Men det är alltid någon som klätt sig för fint eller för avslappnat. Men det beror på vad man har i sin garderob. Alla har inte möjlighet eller viljan att klä sig i mörk kostym eller motsvarande klädsel för damer.

Vad är bra festmat på en högtid?

Jag tar fram ett förslag och rektor beslutar. Bra festmat ska ha det där lilla extra som man kanske inte unnar sig annars. Det ska vara en välkomponerad måltid där dryckerna och maträtterna lyfter varandra.

När börjar du planera för den akademiska högtiden?

Det drar igång i februari. Men redan nu i oktober tittar vi på hur det har funkat och om det finns saker som vi exempelvis kan förbättra. Vi har också börjat med att titta på lokal för akademisk högtid 2009.

Nobelfesten nästa?

Hahaha. Det hoppas jag inte. Jag avundas inte dem som arrangerar den men å andra sidan är de ett helt team som jobbar med det under hela året. Fast det skulle vara kul att få vara med och se hur de arbetar med nobelfesten. Jag får väl söka en praoplats till nästa år för att få lite inspiation och ta lärdom av hur andra gör.

Text: Petra Sapic
Bild: Ola Åkeborn

Redigera
Share Dela