Framgångsrika företagare höll föredrag

Mikael Blomqvist håller föredrag på student- och alumniträffen på BTH

En historia som snart fyller 20 och en annan med ett examensarbete som grund. Vid alumn- och studentträffen på BTH den 10 april höll Mikael Blomqvist och Veronica Håård föredrag.

Mikael Blomqvist bjöd på en spännande berättelse om en händelserik resa som börjar i ett garage 1990 där hans företag Roxtec föddes.
- Många har genom åren sagt till mig att jag är galen. Så om någon säger till er att ni är galna så är ni antagligen på väg mot något bra, sa Mikael Blomqvist.

Roxtec är idag ett världsomspännande företag och nyckeln till framgång är enligt Mikael Blomqvist företagets core values. Kärnvärdena är sju till antalet och är i stort sett desamma som när företaget startades för snart 20 år sedan.
- Innehållet är egentligen enkelt, men man måste skriva ner dem och arbeta med dem varje dag.

Träffens andra föredrag stod Veronica Håård för. Hon driver Visual Units AB, som sedan årsskiftet är ett aktiebolag. Företaget sysslar med positionering av fordon, och bygger på det examensarbete som Veronica och en studiekamrat gjorde när de läste MDA (Människor Datateknik Arbetsliv) i Ronneby. De gjorde sitt examensarbetet på Vasaloppet, där de med hjälp av GSM- och GPS-teknik hjälpte sambandscentralen att hålla koll på räddningsenheterna längs med spåret. Tack vare tekniken kunde sjuksköterskorna som bemannar sambandscentralen på en skärm se vilket räddningsfordon som fanns närmast en sjuk eller skadad skidåkare, i stället för att behöva söka räddningsfordonen med hjälp av radioanrop.

Den teknik som Visual Units använder finns på marknaden som hyllvaror, den är lättanvänd och lätt att ersätta om något går sönder. Visual Units system används idag främst av budfirmor som härmed lätt håller reda på sina budbilar och kan dirigera dem för hämtning av varor, eller rapportera till en kund hur länge det dröjer innan den väntade leveransen anländer.

Idag består av företaget av Veronica Håård och två säljare, och de arbetar för närvarande på att expandera över södra Sverige.

Text och bild: Sara Persson

 

 

Redigera
Share Dela