Fullspäckad Forskarfredag


Lusten att upptäcka och experimentera var stor när gymnasieelever och forskare möttes på Forskarfredag på Kreativum i Karlshamn. Programmet var fullspäckat med många intressanta och spännande aktiviteter.

Forskarfredag arrangerades på 18 platser i Sverige den 26 september. Och för första gången deltog BTH. Mats Walter, en av projektledarna, menar att Kreativum i Karlshamn är ett utmärkt ställe att vara på eftersom man redan har en fast arena som allmänheten och media känner till och där kreativiteten står i fokus.


Bild på Mats Walters- Det är inte lika stort här som på en mässa utan mer överskådligt. I början fick vi inte så stor respons när vi frågade efter deltagare från BTH. Men det har efter hand i alla fall blivit fyra-fem stycken och inför nästa gång tror jag att vi kan ha sex-sju stationer, säger han.

Mats Walters arbete har varit att förbereda arrangemanget så den här dagen går han mest omkring och tittar till så alla har det bra.


- I kväll ska jag ta med min familj hit och så ska vi testa de olika aktiviteterna.

Blekinges gymnasieskolor hade bjudits in för att träffa forskare på BTH.Sammanlagt besökte ungefär 200 gymnasieelever evenemanget.

Klurigt matteprojekt

Från friskolan Galären i Karlskrona fanns bland annat lärarna Jimmie Petersson och Peter Johansson på plats med sin klass. Tillsammans med sina elever medverkade de i forskarnas matteprojekt.

ProfessorEva Pettersson och Bengt Aspvall förklarade "Hur matematik och datorer hänger ihop". Ett av momenten innefattade att agera olika nummerkoder i en dator och sedan via ett sorteringsuppdrag på en stor utlagd matta med olika symboler på, ta sig fram till andra sidan mattan och hamna i rätt storleksordning.
-Det här är jättebra övningar som vi sedan kan prata om och relatera till i klassrummet när vi kommer tillbaka, säger Jimmie Petersson.

Bild på Mikael Nilsson med elever

Bra betyg till forskare

Forskarassistent Mikael Nilssons station handlade ombiometri, mönster och mönsterigenkänning.Två elever som lärde sig mer om detta var Julia Lindberg och Frida Olsson som går på Väggaskolan i Karlshamn. De tycker att forskarna är bra på att förklara de olika stationerna och de provade bland annat på att "byta ansikten" med varandra. Dessutom hann de med att måla miljöbilder.
- Allt om miljö är spännande, säger de och berättar att de är duktiga på att källsortera, handla miljövänligt och att de cyklar istället för att åka bil.

Sedan har inte Julia Lindberg och Frida Olsson tid att prata mer. De ville prova nästa station som var "dansmattan". Där fanns Christel Borg, Jessica Berner, Catrin Ekenberg och Lina Nilsson från HAL på plats för att informera om Tillämpad Hälsoteknik.

Fototävling och föreläsningar

Efter att skoleleverna lämnat Kreativum var det allmänhetens tur att få se vad man som forskare kan ägna sig åt på BTH. På kvällen föreläste professor Göran Broman om hållbar utveckling.Förhoppningarna inför hans föreläsning var att besökarna skulle gå därifrån med en större förståelse för vad som är de grundläggande problemen och vad man faktiskt kan göra för att övervinna dem och skapa förutsättningar för en hållbar utveckling.

I anslutning till Forskarfredag anordnades en internationell fototävling som fått namnet "Forskare i Fokus" som var öppen för flera ålderskategorier. Och bidragen var många. Över 50 fantasifulla bilder från Blekinge fanns att beskåda som satte forskare och forskningen i fokus.

Text: Ulrika Wilke
Bild: Ulrika Wilke

 

Karlshamn - Vinnare i kategorin 12-18 år


1. Mikaela Ohlsson (Född 1990)
mikaela.ohlsson@live.se
Braxenv.19
37451 Asarum
0454329940
Närmaste tävlingsort Karlshamn

Läs mer på.
http://www.forskarfredag.se/

Och beskrivs enligt följande.
En galen forskare undersöker en upprörd räka.
Karlshamns motivering: "Med humor och närvaro har forskaren fångats mitt i arbetet i en fartfylld bildkomposition, med fysiska och digitala verktyg"

Bild på det vinnande bidraget


2. Elin Niemi (Född 1991)
elinniemi_10@hotmail.com
Norrafogdelyckegatan 35
37430 Karlshamn
0733740727
Närmaste tävlingsort Karlshamn

Läs mer på
http://www.forskarfredag.se

Forskning är nyckeln till allt.
Karlshamns motivering: "En symbolik som är kärnfull, förståelig och slagkraftig. Bilden och texten hänger ihop i en enkel komposition i ett spel mellan skärpa och oskärpa"

Bild på bidraget som kom tvåa


3. Benjamin Waubert (Född 1991)
benjamint_12@hotmail.com
vallvägen 8
37430 karlshamn
0763401390
Närmaste tävlingsort Karlshamn

Läs mer på.
http://www.forskarfredag.se

Och beskrivs enligt följande.
Freja forskar ständigt, hur Dn:s kultursidor smakar är ett favoritämne.
Karlshamns motivering: "En mycket ung forskare använder alla sinnen i sin utforskning. En fin tredelad berättelse"

Bild på bidraget som tog tredje platsenHedersomnämnande från Karlshamn

Madelen Möllard (Född 1990)
moellard@hotmail.com
Ställverksvägen 17
374 39 Karlshamn
0708685814
Närmaste tävlingsort Karlshamn

Här ligger fotot
http://www.forskarfredag.se/2008/wp-content/uploads/fototavling/karlshamn-1-OttoMagecopy.jpg


och beskrivs enligt följande
Att forska, nyfikenheten för kroppen och dess funktion. Ett intressant område som är viktigt för alla. Vi vet nu för tiden inte bara vad som finns i oss, vi kan förändra, skapa och fram för allt hjälpa - just vad forskning är till för!
Karlshamns motivering: "Mänsklig närhet på en forskare i varma färger med en fyndig komposition och bildhantering"


Hedersomnämnande från Karlshamn

Viktor Birgersson (Född 19891030)
Vidde_kidde@msn.com
Stenhagsvägen 20
37433 Karlshamn
045415155
Närmaste tävlingsort Karlshamn

Här ligger fotot
http://www.forskarfredag.se/2008/wp-content/uploads/fototavling/karlshamn-1-forskningsbidrag.jpg


och beskrivs enligt följande
U dare to research?
Karlshamns motivering: "I en svartvit komposition med en mångsidig tolkning över ovissheten om forskningens framtid"

 

 

 

 

 

 

Redigera
Share Dela