Hedersdoktorer med internationell prägel


bild på Andreas FaludiVid den akademiska högtiden promoverades Andreas Faludi till hedersdoktor vid BTH. Han var märkbart berörd av utnämningen och tackade i ett känslosamt tal sin fru sedan 41 år tillbaka för allt stöd.


- Detta är en av de mest minnesvärda dagarna i mitt liv, säger Andreas Faludi.


Andreas Faludi är en av de ledande tänkarna inom samhällsplanering i EU. Han har sedan 2005 en professur i Spatial Policy Systems vid tekniska universitetet i Delft, Holland. Sedan två år tillbaka är han gästprofessor vid BTH som lärare och handledare vid det internationella masterprogrammet European Spatial Planning.

 
Andreas Faludi tillhör den absoluta toppen när det gäller planeringens roll i EU, speciellt när det gäller den rumsliga dimensionen av EU:s policy för hållbar utveckling. Och han har publicerat flera banbrytande studier av planering på EU-nivå och författat flera nu klassiska böcker i planeringsteori. Trots en gedigen cv och ofta omnämnd som "gigant", "auktoritet" och "centralfigur" inom sitt områdekom utnämningen som en överraskning för honom.


- Inte i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig att bli utnämnd till hedersdoktor på BTH. Det var ett modigt beslut av styrelsen som jag verkligen uppskattar.


Lockade till skratt

Det var en stolt Andreas Faludisom utnämndes till hedersdoktor. Han pratade varmt om utbildningsprogrammets viktiga ställning i Europa nu och i framtiden. Och han hoppas att utnämningen av honom som hedersdoktor ska stärka BTH:s arbete med att utveckla en internationellt framstående planeringsskola.

 
Samarbetet med Faludi har lett till ett EU-projekt, där ett tvåårigt europeiskt masterprogram- Spatial Policy and Sustainable Development in Europe- planeras i samarbete med fem andra universitet.


Landstingshövding Gunvor Engström tog en del av sitt högtidstal på engelska men gick efter ett tag över till svenska. Och uppmanade med glimten i ögat alla som inte förstod svenska att ta en kurs. Ett uttalande som Andreas Faludi snabbt hängde på när han inledde sitt tacktal med några meningar på klingande ren svenska för att sedan fortsätta på engelska.


- Jag tog en snabbkurs men jag hann tyvärr inte lära mig mer, sa en leende Andreas Faludi. Och fick publiken att skratta.


Indisk hedersdoktor

bild på Professor AshokÄven Professor Ashok Jhunjhunwala, som arbetar för att varenda by i Indien ska ha tillgång till telekom och internet, promoverades till hedersdoktor. En utnämning som ytterligare visar BTH:s internationella profilering och globala visioner.

 
Ashok Jhunjhunwala är professor i elektroteknik vid Indian Institute of Technology Madras, i Chennai, Indien sedan 1990 och har tilldelats ett stort antal nationella och internationella utmärkelser genom åren. Ashok Jhunjhunwala är även ledamot i flera bolagsstyrelser i stora IT- och telekomföretag i Indien och sitter även med i rådgivande organ åt indiska staten med uppgift att formulera strategier för forskning och utveckling.


Text: Petra Sapic
Bild: Ola Åkeborn

Redigera
Share Dela