Indienprojektet

Bild på en Indisk chalDet är en tidig tisdagsmorgon I slutet av november, en av de där grå morgnarna när man inser att det inte blir riktigt ljust idag heller. Seminarium för Indienprojektet står på dagens program. Jag letar i garderoben och plockar fram dagens kläder. När jag hastar förbi spegeln och får en skymt av mig själv minns jag plötsligt vad Anvesh, en av de indiska forskarstudenter som nyss lämnat Blekinge sa:

- Jag förstår inte varför alla svenska kvinnor alltid är klädda i svart, det ser ut som om ni har ständig sorg.

Efter att ha varit i Indien förstår jag Anvesh, ett av mina första intryck från besök i Indien är alla sprakande färger i kvinnornas kläder. Färgkombinationer som jag aldrig skulle tänkt mig innan är plötsligt helt självklara.

Vad får då en student från Indien att ta sig hela vägen till Blekinge för att studera? Det är mörkt kallt, och inte kan man ha flip-flops hela året utan måste tvinga in fötterna i hårda skor som ger skavsår. För Anvesh, som studerar vid IIT-M i Chennai, del var det möjligheten att kunna gå direkt in i forskningsprojekt som en del av sina studier. Samarbetet mellan handledare vid IIT-M och vid BTH ger honom ett försprång i sin kommande karriär. Förmodligen ryms också en stor portion nyfikenhet på världen utanför hemlandet i hans beslut. För andra av alla BTH:s studenter från Indien är det utbildningens innehåll, och möjligheten att ta en Double Diploma som lockar.

Utbildning, forskning och affärsmöjligheter går hand i hand i Indienprojektet. Det är genom att kombinera de tre delarna som projektet kan ta stora steg framåt - inom alla tre delarna. I den presentation jag ska hålla vid dagens seminarium har jag illustrerat det genom att låta tre cirklar gå in i varandra, i skärningspunkterna, och i mitten, samlas fler och fler aktiviteter. Det är där jag ser den hållbara fortsättningen av projektet som avslutas, i den här formen, sista mars 2010.

Listan över vad som åstadkommits hittills blir lång: samarbetsavtal mellan BTH - Ericsson R&D - IIT-M som avser internship, Double Diploma utbildningar med studenter från våra samarbetsuniversitet i Andhra Pradesh, medverkan i Telecom India genom TelecomCity som ger blekingska telekomföretag en unik möjlighet att hitta rätt kontakter i Indien, intensivt forskarutbyte med konkreta initiativ igång och med projektansökningar på väg in, början till ett regionalt samarbetsavtal med Andhra Pradesh på högsta nivå som öppnar dörrar för affärsutveckling och fortsatt utbildnings- och forskningssamarbete, kontakter med företag i Blekinge som har intresse av den indiska marknaden, även om man ännu inte är riktigt mogen att ta steget.

I projektledningen har vi ägnat mycket kraft åt att hitta former för det stöd företag kan behöva, de vägar man kan gå. Regional utveckling är huvudsyftet med projektet, affärsutveckling är en viktig del av det. En framkomlig väg är att använda våra studenter som ambassadörer. Den 16 december sänder vi iväg en kull indiska studenter med Blekinge i ryggsäcken. Vi gör det högtidligt, på residenset med landshövding Gunvor Engström som värd. Att som företag delta i utvecklingsprojekt är en annan väg som är fruktbar och välkommen. Sedan finns det givetvis också de företag som satsar själva med full kraft. Dem kan vi genom projektet hjälpa genom att erbjuda kontakter, råd och dåd från de professionella aktörer som finns i det nätverk som byggts.

Nu väntar seminariet, hoppas alla 25 anmälda kommer. Vill du veta mer om vad vi gjort och gör så har vi givetvis en webb: www.bth.se/indienprojektet.

Hur gick det med de svarta kläderna jag klätt mig i? Med tanke på Anvesh gör jag en kompromiss, letar fram en vacker färgglad sjal från hans hemland och draperar över axlarna. Ingen sorg idag, Indienprojektet förtjänar glädje och färg.

Eva-Lisa Ahnström
Projektledare Indienprojektet

Bild: Maria Agnesson

 

Redigera
Share Dela