logotype för Intranytt, en röd elips till höger om texten Intranytt.

BTH:s personaltidning, nummer 7, 2007

En röd julstjärna i förgrunden och en adventsljusstake i oskärpa bakom blomman.

Ledare

Hej i höstmörkret
Stort tack för gott arbete under hösten! Alla har gjort mycket bra insatser både inom utbildningen, forskningen och våra samarbeten på olika sätt.

Krönika

Skägg, glitter och chokladpraliner
Det något magiskt med jul. Om man bortser från stressen och pressen att julklapparna ska inhandlas och att glödlamporna alltid är färre än antalet stjärnor som ska hängas upp i fönstret så är det faktiskt rätt mysigt.

Övriga artiklar

I en annan verklighet
Få skulle i det verkliga livet klä sig i tidstypiska kläder och börja leva som på vikingatiden eller som på 1800-talet. Begränsningarna i den verklighet vi lever i är för stora. I Second Life är begränsningarna minimala.

Nytt universitet och fortsatt samarbete inom Akademi sydost
Styrelserna för Växjö universitet och Högskolan i Kalmar beslutade den 30 november att inriktningen för Akademi sydost är att skapa ett nytt gemensamt universitet. Styrelsen för Blekinge Tekniska Högskola väljer att besluta i frågan om anslutning till ett fusionerat lärosäte vid sitt styrelsemöte i februari nästa år.

Engbergs avhandling recenserad i SvD
Maria Engberg, forskare vid BTH, har fått sin avhandling "Born Digital: Writing Poetry in the Age of New Media" recenserad på en helsida i Svenska Dagbladet.

BTH och företag startar forskningsprojekt i rörliga mobila realtidsbilder
Projektet löper på två år och stödjs av stiftelsen för Kunskap och Kompetens (KK-stiftelsen) med 4,1 MSEK. De fyra medverkande företagen bidrar med lika mycket; alltså totalt 8,2 MSEK. Projektet heter: Quality of Experience Based Cross-Layer Design of Mobile Video Systems (QoEMoVi)

Zepernicks bok översatt till kinesiska
Professor Hans-Jürgen Zepernick vid Blekinge Tekniska Högskola har tillsammans med sin tyske kollega Adolf Finger skrivit en bok inom ämnet signalbehandling. Boken, "Pseudo Random Signal Processing: Theory and Application", har bland annat översatts till kinesiska.

Lyckad storsatsning på DreamHack
Vid årets DreamHack gjorde Blekinge Tekniska Högskola en storsatsning. Man satsade på att dra uppmärksamheten till sig med hjälp av verkliga forskningsaktiviteter. DreamHack är världens största lan och datorfestival som i år slog världsrekord med 10 445 datorer inkopplade i nätverket.

Succén fortsätter för Welhops
Även om projektet officiellt har avslutats så finns det nu en stor efterfrågan på boken och presentation av projektet på olika seminarier. Man har hittills sänt ut cirka 750 böcker till ett 80-tal kommuner, många byggföretag, fastighetsägare och organisationer.
- Det känns fantastiskt roligt med ett sådant genomslag säger Per-Olof Svensson.

Årets planstipendiater utsedda
Torsdagen den 15 november utsågs 2007 års planstipendiater. Karlskrona kommun delade för sjunde året ut sitt Planstipendium till förtjänstfulla studentarbeten vid utbildningsprogrammet i Fysisk planering.

Abbas Mohammed leder expertteam
Abbas Mohammed leder ett redaktionsteam av experter för en specialutgåva av EURASIP Journal on Wireless Communications and Networking.

Integrerad stadsplanering
Majoriteten av världens befolkning kommer enligt UN World Urbanisation Prospects, 2003 att leva i stadsområden redan innan 2025. Det här gäller utvecklingsländer så väl som industriländer. Den största anledningen till den ökade urbaniseringen är inte emigrering från landsbygdsområden utan den naturliga befolkningsökningen.

Tillgänglighetsarbetet går framåt
Arbetet med att tillgänglighetsanpassa www.bth.se pågår nu för fullt.

Nylansering av nationella exjobb-poolen
Nationella exjobb-poolen, den webbaserade tjänsten för förmedling av förslag på examensarbeten har nyligen bytt skepnad. Nu lanseras en ny version med större användarvänlighet, ny layout och bättre funktionalitet för alla användare.

BTH i rymdteknisk forskning
Tillsammans med IT Universitetet i Göteborg har universitetslektor Robert Feldt vid Blekinge Tekniska Högskola fått pengar för att effektivisera verifiering av programvara för rymdapplikationer. Finansieringen kommer från Rymdstyrelsen inom ramen för Nationellt Rymdtekniskt Forskningsprogram och utförs i samarbete med SAAB Space i Göteborg och Rymdbolaget i Stockholm.

Enkät om likabehandling på gång
I förra numret av Intranytt informerade vi om att Jämlikhetsgruppen vid BTH arbetade med en enkätundersökning om likabehandling, trakasserier och mångfald.

50 000 kronor till Cecilia Lindhé
Cecilia Lindhé, doktorand i litteraturvetenskap vid sektionen för teknokultur, humaniora och samhällsbyggnad, har tilldelats ett stipendium på 50 000 kronor. Stipendiet kommer från Wahlgrenska stiftelsen i Malmö som lämnar bidrag till den svenska medieforskningen för att stödja medieutvecklingen.

Dessutom

Personalavdelningen informerar

Redaktionellt

Redigera
Share Dela