Kandidatarbete med rätt att utmana


Med ny teknik och moderna idéer ska BTH-studenter i samarbete med Karlshamns kommun skapa en ny grafisk design och webbplats för Östersjöfestivalen 2009.

 

Bilder på studentprojektetNär Danish Rehman och Daniel Spandel på medieteknik-programmet i Karlshamn presenterade sin idé för Östersjö-festivalens festival-general Conny Nilsson, nappade han direkt.

Ett nära samarbete med Karlshamns kommun har nu inletts och studenternas kandidatarbete är att ge Östersjöfestivalen en ny grafisk profil och webbplats.

- De här killarna är unga, moderna, uppdaterade och de kommer med många spännande idéer. Vi har haft flera givande möten med dem redan och det ska bli spännande att se vad det kan leda till, säger Eric Sandström, informationschef i Karlshamns kommun.

bild på Daniel och Danish, Karlshamns studenterSöker nya sätt att kommunicera

Daniel Spandel och Danish Rehman är mycket positiva till samarbetet med kommunen. Just nu skissar de på olika förslag.

- Vi får bryta lite mot reglerna och vara lite mer vågade. Vi har bestämt oss för en kampanjprofil där den röda tråden är besökarna som genom sina upplevelser och berättande utformar profilen. Men vi får se hur det blir, säger de.

Östersjöfestivalen har redan en välbesökt och väl fungerande webbplats. Trots det finns det anledning att se över helheten, menar Eric Sandström. Förutom webbplatsen ska även designen kunna användas på exempelvis biljetter, backstagepass och flygblad.

- För att utveckla medborgarservicen söker vi hela tiden efter nya sätt att kommunicera med olika målgrupper. Vi behöver nya perspektiv. Och de här killarna är verkligen inspirerande att arbeta med. Sedan får vi se vad vi kommer fram till och om vi bestämmer oss för att köra efter deras idé.

Tuff men rolig utmaning

I projektet ingår interaktivitet, design, animationer, illustrationer och kodning av sajten. Plattformen som ska användas heter Joomla och är open source. Hjälp med teknik och kodning får de av David Olsson som går andra året på medieteknik.

- Det är en rolig utmaning även om det nog kan bli tufft också. Samtidigt vill vi utmana oss själva och lära oss nya saker. Att förmedla en bild och en känsla som ska representera tusentals människors tyckande och upplevelser om festivalen känns fantastiskt kul, säger Danish Rehman.

- Den största utmaningen just nu är att få fram en grafisk idé som både kommunen och vi är nöjda med. Det är roligt men det kan också vara ångestframkallande när man har idétorka och står still i arbetet i flera dagar, konstaterar Daniel Spandel.

En fot in i arbetslivet

Projektet varar fram till vecka 18 och sedan är det dags för reflektionsskrivande. Att arbeta som konsulter ger de båda studenterna precis de erfarenheter som de önskar.
 
- Jag ser fram emot att få erfarenhet, nya kontakter och en fot in i arbetslivet. Jag vill arbeta som grafisk formgivare och konkurrensen är stenhård. Nu får jag också erfarenhet av projektledning, menar Danish Rehman.

Daniel Spandel nickar och håller med.
- Det känns extra kul att få jobba mot en kund och inte bara mot mig själv. Jag hoppas jag lär mig hur det fungerar ute i arbetslivet och att jag får mer självförtroende att söka jobb. Det här är ju mitt slutarbete på utbildningen och det som kommer att återspegla mina kunskaper inför framtida arbetsgivare.

Paul Carlsson är handledare på Digital bildproduktion på medieteknikprogrammet. Han ser flera fördelar med samarbetet då kommunen får testa nya plattformar och studenterna får möjlighet att arbeta direkt mot en uppdragsgivare. Eftersom det är offentlig verksamhet finns även tillgänglighetsaspekten med som en viktig del menar han.

- Alla studenter varken vill eller kan få jobb på coola webbyråer. Nya medier finns även inom traditionella arbetsplatser som exempelvis industri och kommunal verksamhet. Och det gäller det att bli medveten om det.

- Killarna är väldigt duktiga och det ska bli spännande att följa projektet som bjuder på en hel del tekniska utmaningar. Men det är viktigt att komma ihåg att det är lärandet som står i fokus, sedan får vi se vad det leder till. Det finns inga garantier under resans gång, säger Paul Carlsson.


Samarbetar bra ihop

Flera utmaningar och roliga upplevelser väntar de båda studenterna i deras kandidatarbete. Deadline närmar sig med stormsteg och det är mycket som ska hinnas med.
 
- Det värsta som kan hända är att vi inte blir färdiga i tid eller att det blir något som vi inte blir nöjda med. Eftersom det är våra namn som ska stå där vill man vara hundra procent nöjd, säger Danish Rehman.

- Vi har jobbat ihop i större projekt förr och vet var vi har varandra. Vi gillar ungefär samma grafiska stil och vi har båda lätt för att diskutera idéer och ta kritik. Vi kommer att nå vårt mål i slutändan, det är jag säker på, säger Daniel Spandel.

Text: Petra Sapic
Bild: Daniel och Danish

 

 

Redigera
Share Dela