Konsten att överleva julen


Bild på Petra SapicVisst är det stämningsfullt och mysigt med julen. Men jag tillhör definitivt inte gruppen av julfanatiker. Ni vet de där som bara längtar efter att få kasta sig över lådan med julsakerna och som bakar, pysslar, shoppar julklappar och som gör allt på julbordet enligt gamla familjerecept. De som hinner med allt och lite till.


Det är nog tur att jag inte är sådan. För då hade jag legat i fosterställning och hyperventilerat av stress på julafton. Tack gode gud att jag inte ens orkar försöka. Och att jag inser mina begränsningar. Det räddar antagligen mitt liv. År efter år.


Egentligen borde julen vara en fridfull högtid. Men tyvärr är det nog tvärtom för många. Stressig och dyrt. Det är så mycket som ska hinnas med när vi bygger upp vår bild av den perfekta julen. I media matas vi med recept, glöggfester, prylar och pyntsom driver upp förväntningar och krav inom oss. Och som inte ett dugg stämmer överrens med det verkliga livet. Dessutom ska vi ständigt gå runt med ett leende på läpparna - för det är ju jul. Särskilt taskigt läge har kvinnor som oftast drar det tyngsta lasset som projektledare för julen.

 
Men julen behöver inte innebära stress och hål i plånboken. Det går väl att välja bort en massa måsten där också. Antar jag. Jag vet att jag inte kommer att leva upp till en hel del på min lista men då får det väl vara så då. Det viktigaste, och det jag verkligen längtar efter, är att få vara med min familj. Att få njuta av ledighet. Och få uppleva en jul genom två femåringars ögon. Att få se deras glädje och förväntningar. Att låta dem pimpa vår julgran så att de gröna barren knappt syns för alla kulor, färggranna smällkarameller och glitter. Att dela deras väntan och längtan efter tomtens entré. Att sjunga, dansa runt granen, spela spel och äta gott. En upplevelse att minnas även om inte allt runt omkring är perfekt.


Eftersom årets julklapp är en upplevelse har alla medverkande iIntranytt fått svara på vad de önskar att få för upplevelse i sitt paket. Läs och bli inspirerad. Vissa upplevelser kräver en flygresa - andra endast ett stearinljus eller ett par skridskor.
Jag önskar er alla en lugn och fridfull jul!


Petra Sapic

bild på snögubbe

 

 

 

 

 

- en minisemester på Österlen med mysigt boende, god mat och spa.

 

Redigera
Share Dela