Konsten att säga nej


Bild på Petra SapicEn reporter bestämde sig för att svara ja till allt i en vecka. Det skulle göra honom rik och lycklig, enligt författaren till boken " Yes Man". Istället slutade allt i kaos.

 
Förvånad? Nix, inte jag i alla fall. Att säga ja på rak arm i dagens samhälle är förenat med livsfara. Det är som att be om problem. I mängder.


Och mycket riktigt började problemen redan när han kollade mejlen på morgonen. Där finns ju nämligen en hel cybervärld som bara väntar på att lura en, plocka en på pengar och krascha ens dator med elaka virus och vidriga trojaner. När han skulle beställa eller handlanågotslutade det alltid med att han gick därifrån med fler saker än vad han hade velat ha.

 
Visst är det viktigt att ha en positiv inställning till livet och sina medmänniskor. Att våga satsa och säga ja till utmaningar. Men att vara en ja-sägare är inte svaret på livslång lycka och en fet plånbok. Nej, inte i dag när det är så många som vill ha saker av en. Särskilt av ens pengar och tid.

 
Hemma hos oss råder ett totalt förbud atttacka ja till erbjudanden från telefonförsäljare. Oavsett vad det gäller.Jag är vänlig men hård som en bandyboll. Min sambo däremot är den svaga länken och det vet han om. Han är ja-typen. En försäljares våta dröm. En riktig kassako. Speciellt när det kommer till tekniska finesser och snabbare bredbandsuppkoppling. Därför har vi infört nolltolerans.Inte ens gratissaker får tas emot. Nej, no njet. Men det kostar ju inget, vi vill ju bara ge dig ett par strumpor, säger försäljaren förnärmat. Yeah, right. Inget är gratis här i världen - och definitivt inte erbjudanden från försäljare.

 
Att säga ja och ge med sig kan nog för stunden kännas som den lättaste utvägen. Inget tjafs, inga grusade förväntningar utan bara glada miner. Men är det inte snarare så att många av oss behöver träna på att säga nej. För atthelt enkelt våga stå emot frestande erbjudanden och jobbiga förslag som vi dagligen utsätts för. Att det tvärtom är svårt att sätta gränser och säga nej tack utan att få panik över att man gjort någon ledsen eller besviken. Att inte ha räckt till. Men ett nej mot andra kan ju vara ett ja åt sig själv. Ett nej behöver inte vara negativt. Tvärtom. Det kan både livsbejakande och en billig livförsäkring.

 
"De kortaste orden- ja och nej- är de som kräver störst eftertanke. "


Sagt av Phytagaros, 569 f Kr- 475 f Kr.


Hilsen Petra Sapic


Bild: Thomas Persson

 

 

Redigera
Share Dela