Löskokta ägg och hemliga meddelanden

Tärningskastning på sportlovsaktiviteten

Ett 20-tal unga samlades på onsdagen på Campus Gräsvik för matematikinspirerade sportlovsaktiviteter. Vid flera olika stationer fick de unga besökarna chansen att utmana sig själva och försöka lösa olika problem.

Halvvägs in i sportlovet lämnades morföräldrar, polishundsuppvisningar och luftgevärsskytte åt sitt öde till förmån för matte på BTH. 20 unga kom till Campus Gräsvik för att under en dag sätta fart på matematikkunskaperna i hjärnan. Även om matte inte tillhör favoritämnet i skolan så var 12-åriga Lina Kolb en av besökarna vid onsdagens sportlovskul.
- Här är det roligare matte än vi håller på med i skolan. Där gör vi ofta samma saker, men här får vi prova på lite olika, säger Lina Kolb.
- Det är roliga övningar här, lite hjärngympa, säger Christian Klinteberg.

Några av tjejerna på sportlovsaktiviteten får hjälp av Linda Mattsson att lösa ett matteproblem

Linda Mattsson och Hang Zettervall höll i aktiviteterna på Campus Gräsvik. Efter lunch fick de unga ge sig ut på en tipspromenad runt campusområdet.
- Frågorna är kopplade till förmiddagens övningar, säger Hang Zettervall och berättar att man under dagen även gjort reklam för den unika forskning som finns inom matematikområdet på BTH.
- Professor Elisabeth Rakus-Andersson håller på med ett ämne som inte finns vid så många andra högskolor, fuzzy logic. Bland annat använde vi fuzzy för att räkna ut när ett ägg är löskokt och när det blir hårdkokt. Barnen tyckte det var jätteroligt, säger Hang Zettervall.

På ett lekfullt sätt kunde man prova på matte som kanske i vanliga fall hade känts krångligt och abstrakt.
- Det är mycket lek, men inte bara. Det finns en djupare mening med övningarna och man kan faktiskt använda de här kunskaperna också, berättade Linda Mattsson och visade hur matematiken kan användas för att skriva hemliga meddelanden.

Text och bild: Sara Persson

 

Redigera
Share Dela