Lyckad kick- off för Indienprojektet


Bild på landshövding Gunvor Engström när hon testar hennatatueringBlekinges nya landshövding Gunvor Engström var en av talarna när det var dags för Indienprojektets kick-off på Soft Center i Ronneby.

-Det glädjer mig att Blekinge Tekniska Högskola är så på framkanten och sätter igång sådana här projekt. Det är bra för både företagen i Blekinge och i Indien, säger Gunvor Engström, landshövning i Blekinge.

Ett 60-tal deltagare från näringsliv, offentlig sektor och BTH, fanns på plats vid Indienprojektets kick- off. Öppningstalare var Blekinges landshövding Gunvor Engström, som föddes och levde sina första åtta år i Indien.

-BTH tar emot många indiska studenter och det är en mycket bra början till att skapa goda och hållbara relationer på den indiska marknaden, säger Gunvor Engström.

Framtida affärskontakter

Rektor Ursula Hass var självklart också på plats. Hon är mycket positiv till projektet och håller med landshövdingen om att det finns ett viktigt samband mellan internationella studenter och framtida affärskontakter.

- Med den här satsningen kommer BTH bidra med att stärka Sveriges konkurrenskraft, säger Ursula Hass.

I juni beviljade Region Blekinge 1 287 500 kronor till BTH för att utveckla långsiktiga kontakter och samarbeten med Indien. Fokus är inställt på städerna Hyberabad, Chennai och Bangalore som bildar en tillväxttriangel i sydöstra Indien. Området är en av världens mest expansiva regioner inom IT- och telekomindustrin.

BTH har redan kontakter och samarbetsavtal med universitet som är långt framme inom IT-området. Och ett antal företag har redan affärsutbyte med indiska företag. Förutom affärsutveckling fokuserar projektet även på forskning och utveckling kring offentliga e-tjänster.

Indienprojektet har som mål att ett betydande antal företag och arbetstillfällen ska bevaras och generas i Blekingeregionen.

Projektet kommer att stödja näringslivs, utbildnings- och FoU-samarbeten bland annat enligt näringslivsbaserade studentprojekt både i Blekinge och i Indien.

Det finns även planer på att etablera näringslivskontor i Blekinge och Indien.


Kick- off med indisk buffé

Övriga talare på kick-offen den 5 september var Bengt Johansson, chef för Exportrådets kontor i Bangalore och Henric Pålsson, chef för ConsumerLab på Ericsson och ledamot i BTH:s styrelse. Även Sara Eriksén och Markus Fiedler, forskare på BTH, var på plats och berättade om de kontakter och möten de haft med samarbetspartners i Indien.

Efter lunchen som bestod av indisk buffé presenterades Indienprojektet av bland annat projektledare Eva- Lisa Ahnström.

- Vi i projektledningen är mycket nöjda med kick- offen. Vi hade bra och kunniga talare som entusiastiskt delade med sig av sina erfarenheter och tankar med övriga deltagare. Indienprojektet har verkligen fått en smakstart. Speciellt glädjande är det att så många från vitt skilda organisationer visar så stort intresse. Det har börjat bra- och ska fortsätta bra, konstaterar en nöjd Eva-Lisa Ahnström.

I projektet ingår i dag BTH, Region Blekinge, Länsstyrelsen i Blekinge, Karlskrona kommun och Ronneby kommun. Projektet pågår maj 2008- december 2009.

Mer information om Indienprojektet finns på www.bth.se/indienprojektet

Text: Petra Sapic
Bild: Margareta Ahlström

 

 

 

 

 

 

 

Redigera
Share Dela