Med fokus på Studenter


Bild på vice rektor Michael MattsonVicerektor Michael Mattsons ansvarsområde sträcker sig från studentrekrytering till alumniverksamhet.
Han liknar BTH vid ett cocktailglas fyllt med champagne där studenterna är bubblorna.

Michael Matsson ritar snabbt upp ett cocktailglas. Några sekunder senare är glaset indelat i olika skikt och pappret fyllt med pilar och förklarande ord. Från foten längst ner upp till kanten på glaset. Där foten är som bredast finns styrelsen. På vägen upp mot glaset där champagnen finns följer sedan rektor och högskoleledning, nämnder, sektioner, avdelningar, doktorander och studenter. Ur glaset sprakar champagnebubblor i form av doktorander och studenter.

Så vill Michael Mattsson beskriva sin uppgift och sin bild av organisationen.
- Vi är inte hierarkiskt ordnade utan vi är ett stödjande lag för studenterna. Champagnebubblorna symboliserar våra studenter och doktorander som ska ta ansvar för samhällets framtida utveckling efter att de har lämnat BTH. Studenterna finner vi sedan på olika platser i arbetslivet och i vår alumniverksamhet.
- Mitt uppdrag är att få så många och så bra champagnebubblor som möjligt ur cocktailglaset.

Rankningar kräver åtgärdsprogram

Utmaningen ligger i att se till att utbildningarna har så hög kvalitet som möjligt, att ge rätt studievägledning till de som behöver, att se till att genomströmningen av studenter ökar och att fler studenter tar examen.
-Det är viktigt att fortsatt göra BTH attraktivt. Den profil BTH har är viktigt för samhället, svenskt näringsliv och delar av offentlig sektor.

Oavsett vad man tycker om högskolerankningar exponeras de mycket i media. Och de ger effekt. Därför måste BTH arbeta mer aktivt med att ta fram ett åtgärdsprogram, menar Michael Mattsson.
-Vi kommer att lägga fram ett antal förslag på åtgärder där vi tittar på rankningen och de faktorer vi måste arbeta mer med och som är viktiga för BTH. Men vi kan inte titta på alla rankningsfaktorer. Vi kommer också att presentera en gemensam sammanställning på hur vi kan öka samarbetet mellan studenter och arbetsliv. Att få en ökad arbetslivskoppling är ett sätt att få ut studenterna i jobb.


Studenter ska involveras

En fundering som Michael Matsson har är att genomföra en lokal Studentspegel på BTH varje år.
- Då kan vi kontinuerligt bygga upp det som studenterna inte är nöjda med och varje år vidta åtgärder successivt. Och det innebär att vi har möjlighet att förbättra våra resultat där det är dags för den nationella rankningen igen som görs var femte år.

För att involvera studenterna i arbetet med att utveckla utbildningen så att den lever upp till deras förväntningar och framtida behov, funderar Michael Mattsson att använda sig av en studentpanel.
- Det känns viktigt. Studenterna vet vad som fungerar och vad som inte gör det.

Michael Mattsson


Vicerektor för Fokus Student

Bor:Karlshamn

Bakgrund:Uppväxt i Timmernabben utanför Kalmar. Tog examen från Matematisk Linje i Växjö. Utbildare och konsult på EC-gruppen i Svängsta. 1992 började han undervisa och forskarstudera i programvaruteknik på BTH. År 2000 blev han doktor i programvaruteknik - den första examinerade doktorn i högskolans namn. Har även arbetat som studierektor och prefekt i några år. Utsågs till vicerektor för två år sedan.

Kuriosa: Valde att köpa loss en bild på en giraffpäls för att ha den som omslag till sin avhandling. Efter det köper folk giraffprylar till honom titt som tätt. På kontoret i Karlskrona finns giraffer från all världens hörn samlade. Bland annat finns det muggar, äggkoppar, ölburk, kaffepåse, mjukisdjur och ett större antal träsnidade giraffer i olika former och storlekar. I bokhyllan finns som sagt det mesta på temat giraff.

Tecknad bild på hoppande jultomte

 

 

 

- Jag vill ha en matematisk park här på campus i Karlskrona. Den ska vara fylld med matematiska installationer som både har ett pedagogiskt och estetiskt innehåll.

 

Redigera
Share Dela