bild på noél holmgren

Med sikte på framtiden


Han fascineras av fåglars tuffa liv. Och han är lycklig över att äntligen få bo vid havet igen.
Noél Holmgren är ny högskoledirektör på BTH.


Han hade nästan gett upp hoppet om att få bo vid havet igen. Det tog 25 år men nu är väntan över. Den första oktober tillträdde Noél Holmgren tjänsten som högskoledirektör på BTH.


- Jag är så lycklig över att få bo vid havet igen. Jag gillar fuktigheten och blåsten. Och Karlskrona är en sådan vacker stad.


Noél Holmgren har en gedigen akademisk meritlista och är både docent vid Lunds Universitet och professor i teoretisk ekologi. De senaste åren har han arbetat som vicerektor med ansvar för utbildningsfrågor vid högskolan i Skövde.

 
Det har gått några veckor sedan han började sitt nya arbete. Men hans kontor är inte riktigt i ordning än. I mitten av rummet står ett skrivbord med ett par stoppade skinnfåtöljer och en kontorsstol intill. Det är allt. Inga bokhyllor. Inga tavlor. Möblerna kommer nog i nästa vecka, konstaterar han och ser nöjt ut över rummet. När jag frågar honom varför han tog jobbet som högskoledirektör kommer svaret snabbt.

 
-Det är spännande att få arbeta med helheten. Att få lära känna ett lärosäte inifrån och dessutom ha en ledande position. Här finns också en vetenskaplig omvärld och jag vill få fler studenter att läsa här. Men den personliga kontakten med Ursula Hass har också varit avgörande. Vi tänker på samma sätt om hur en högskola ska ledas.

 
Viktigt att ha kul på jobbet

Det finns en väldigt positiv anda på BTH. Och en märkbar stolthet. Det är något som Noél Holmgren lade märke till på den akademiska högtiden.


- Alla ska vara med och utveckla högskolan. Med min position har jag en nyckelroll och det är viktigt att förvaltning och våra kärnverksamheter forskning och grundutbildning får ett väl fungerande samarbete. Att vi verkligen jobbar tillsammans och fungerar som ett lärosäte.

 
Högskolevärlden står inför flera utmaningar. Som myndighet kan yttre krav och förväntningar skapa en del problem för de anställda. Därför är det viktigt att vi diskuterar och reflekterar över vårt arbete, menar Noél Holmgren.


- Hur balanserar vi yttre krav och förväntningar? Och hur får vi tid att ta tag i det som man själv har ansvar för att driva? Det är viktigt att se till varje individs egna förutsättningar. Vi har alla en roll där specifika egenskaper bäst kommer till användning.


- Dessutom ska man ha kul på jobbet. Glädje är viktigt för drivkraften och kreativiteten.

Hjärtat klappar för fåglar

Som ledare beskriver Noél Holmgren sig som lyssnande och reflekterande. Men han vet vad han vill och medger att han kan vara väldigt envis när han vill driva igenom förändringar.


- Men jag är prestigelös och drivs av goda argument. Eftersom jag är envis kanske jag inte uppfattas på det viset, men det är jag. Om jag inte ger mig, då har jag bara inte blivit tillräckligt övertygad, säger han ler.


Det glödande intresset för naturen och fåglar går som en röd tråd i NoélHolmgrens liv. Biologi, det är där mitt hjärta är, säger han.

 
Han har varit delaktig i uppbyggnaden av utbildning och forskning inom biologi på högskolan i Skövde. Och som professor i teoretisk biologi är det fåglar som står i fokus.

 
- De lever ju superintressanta liv på alla sätt. Ta bara flyttningen till exempel. Tänk att en fågel på 20 gram flyttar ända till södra Afrika. För att nå dit ska de bland annat ta sig över alperna och Saharaöken. Det är imponerande, Det är ett tufft liv med många faror. Tänk att de sover ute och äter olagadmat varje dag och ändå är så otroligt vackra och estetiska, säger Noél Holmgren och skrattar.


Klara mål och visioner

Förutom att tillbringa mycket tid i naturen hyser han även ett stort intresse för historia. När han bodde i Skövde slukade han Jan Guillous trilogi om Arn. Han besökte historiska platser i regionen och fick på så vis en extra dimension av Sveriges medeltida historia.


- Jag ser fram emot att få utforska Karlskrona och den roll som Karl den XI haft här. Det ska bli intressant.
För att hålla kroppen i trim spelar han tennis. Han är ingen stjärna enligt egen utsago, men tillräckligt bra för att motionsspela. Intresset för sportenharhan haft sedan han var liten men hans medverkan i tenniskolan fick snabbt ett snöpligt slut.

 
- Jag råkade skjuta en boll i tennislärarens huvud och efter det vågade jaginte komma tillbaka, säger han och skrattar.
Det har bara gått några få veckor sedan Noél Holmgren började på sitt nya jobb. Men han har redan klart för sig vilka visioner och mål det är som gäller.


- Målet är att stärka högskolans utbildning och forskning på den nationella och internationella arenan. BTH ska bli mer känt och väletablerat. Vi ska få hit mer studenter och vi ska vara med och ta en stor bit av kakan när regeringen konkurrensutsätter högskolor om forskningsmedel, avslutar Noél Holmgren.

 

Noél Holmgren


Ålder: 45.

Född: Kalmar.

Aktuell: Högskoledirektör på BTH sedan den första oktober.

Familj: Sambon Titi.

Bor: Vi letar efter hus men bor för tillfället i lägenhet på Trossö i Karlskrona.

Intressen: Naturen, fåglar, historia, tennis.

Läser: Just nu BTH:s styrdokument. Men en bok som jag ska läsa så fort jag får lite tid över är "Ers Majestäts olycklige Kurt" av Lena Ebervall och Per E Samuelsson.

Äter helst: Asiatisk mat

Goda egenskaper:Nyfiken, lyssnande och reflekterande.

Sämre egenskaper: Envis. Jag vill också ha god tid på mig när jag ska fatta beslut.

Drivkraft: Att i första hand utveckla BTH men även att utveckla den här regionen till det bättre för alla som bor här.

Dold talang: Jag sjunger gärna tilllåtar från 70-och 80-talet. Fast bara inom hemmets väggar.

Om sitt namn:Superstjärnan Josephine Baker adopterade många föräldralösa barn från olika länder runt om i världen. Hennes elfte adoptivbarn kom till henne vid juletid och fick heta Noél. Namnet betyder jul och födelse. Mina föräldrar tyckte att det lät fint så när jag föddes i december 1962 fick jag också heta Noél.


Text: Petra Sapic
Bild: Ola Åkeborn

 

Redigera
Share Dela