Bild på ställföreträdande studierektor Peter Ekdahl, DSNHan skulle bli präst men i stället förde livet honom till Blekinge där han fick en avgörande roll i att bygga upp ett nytt campus på högskolan.

- BTH är en utmärkt växtplats för människor.

Möt Peter Ekdahl, ställföreträdande sektionschef för Sektionen för planering och mediedesign.

Peter Ekdahl hade bara varit doktorand hos professor Lena Trojer i två veckor när de fick ett erbjudande som det var omöjligt att tacka nej till.

- Vi fick frågan om att vara med och bokstavligt bygga upp ett nytt campus i Karlshamn, vilket lät väldigt spännande. Det fanns inga utbildningsplaner, inga lokaler, ingen personal, men inom åtta månader skulle allt vara klart. Ett sådant erbjudande måste man ju bara tacka ja till, säger han och skrattar.

Och det lyckades. Karlshamns kommun fixade lokalerna och studenter sökte utbildningen. Men en månad efter skolstart kom det stora IT-raset. Skulle de lägga ner allt eller skulle de tillsammans med studenterna och branschen utveckla något nytt?

- Vi satsade på att skapa något nytt. Och det har varit en fantastisk resa att få vara med och rekrytera personal och tillsammans bygga en gemensam värdegrund. Jag skulle aldrig vilja vara en del av en annan högskola än BTH - BTH är en utmärkt växtplats för människor.

Peter Ekdahls väg till BTH har varit krokig och inte helt självklar. Han och blivande frun Annika for till Lund och där började han läsa teologi på universitetet. Någon kyrklig karriär blev det inte och i grunden ser han sig själv som pedagog och medieproducent.

Ett längre vikariat på Jämshögs folkhögskola ledde till en fast anställning. Familjen flyttade in i en prästgård från 1700-talet i Kyrkhult och i sitt arbete som lärare och rektor fick han glädjen att arbeta med rörlig bild och unga människor. Något som än i dag ger honom stora kickar eftersom det förändrar deras syn på sig själva, menar han.

- Mitt viktigaste uppdrag som pedagog är att befria människor. Med rörlig bild berättar vi något om oss själva. Rörlig bild är häftigt - det är intravenöst, det går inte via huvudet utan rakt in i kroppen. Studenterna här har något som förenar dem och det är att de vill berätta något, säger han entusiastiskt.

Peter Ekdahl anser att all pedagogisk verksamhet kräver närhet mellan personal och studenter. Det är viktigt att den akademiska världen inte gör lärandet onödigt svårt. Alla ska känna sig inkluderade och få utlopp för sin lust att skapa, tycker han.

- Jag lär mig oändligt mycket från studenter och arbetskamrater. Det är även viktigt att dela glädje och sorg, bejaka sina misslyckanden, dra erfarenheter av dem och lägga dem bakom sig. Vi arbetar tätt ihop, har en bra stämning och reflekterar mycket över vad vi hade kunnat göra bättre.

Kampanjsajten för utbildningar inom BTH Digitala medier som lanserades i våras har visat sig vara en riktig fullträff. De uppsatta målen uppnåddes med råge. Antalet antagna studenter till programmen i Karlshamn har ökat med 100 procent och även målet att öka antalet kvinnor på programmen lyckades. Nu är 20 procent av studenterna kvinnor.

Fler utmaningar väntar och det som diskuteras flitigt på campus Karlshamn nu är hur de ska kunna möta de multibegåvade studenterna.

- Nu finns det fem utbildningsprogram här. Men kanske krävs det en omorganisation av utbildningsstrukturen för att de multibegåvade studenterna ska kunna nå dit de vill. Hur bejakar vi dessa studenter så att de får ut maximalt av sin utbildning? Det är också viktigt att fortsätta vår uppbyggnad av forskning inom digital medieproduktion och meritering av lärare. Vi behöver mer verkstad och mindre snack. Forskning ska inte vara introvert utan relevant för samhället.

Peter Ekdahl ser ljust på BTH:s framtid. Han tror att det är viktigt att fokusera på att hitta rätt studentmix, att behålla den internationella prägeln men att fokusera på det som är bärkraftigt och fortsätta att stärka samarbetet med olika partners.

- Vi har en massa skyddsänglar runt omkring oss och de är oerhört betydelsefulla. Vi hade inte kunnat få en bättre rektor än Ursula Hass, ja alla våra rektorer har varit helt fantastiska, konstaterar han. Entusiasmen och den utvecklingskraft som sitter i väggarna på BTH är så påtaglig. Vi har oändligt stora möjligheter om vi bara tar hand om kraften.

 

Text/bild: Petra Sapic

 

Namn: Peter Ekdahl

Ålder: 55 år

Född: I Rönö socken i Östergötland. Flyttade runt i Sverige under min uppväxt. Min far var präst och den omorganisation som skedde inom kyrkan under 50-talet när mindre församlingar slogs ihop till större innebar att vi inte bodde så länge på varje ställe innan det var dags att flytta igen.

Aktuell: Just nu ställföreträdande sektionschef för Sektionen för planering och mediedesign (DSN), annars studierektor och forskningsledare för BTH digitala medier.

Familj: Frun Annika, sönerna Ola, 32, Oskar, 30 och Linus, 28. Svärdöttrar och barnbarnet Sixten, en månad och sex dagar gammal.

Bakgrund: Teologie kandidat vid Lunds Universitet, teknologie doktor och universitetslektor vid BTH. Även utbildad tv-producent. Arbetade som rektor och lärare på Jämshögs folkhögskola under åren 1980-2000 där han under flera år tillsammans med elever producerade program till lokal-tv.

Bor: I en gammal prästgård från 1700-talet i Kyrkhult. Att flytta så mycket som jag gjorde under min uppväxt har inneburit att jag alltid har varit "den andre", jag har alltid varit prästungen med den konstiga dialekten. Att ha någonstans att landa har varit väldigt viktigt för mig och vi har också velat ge våra barn en fast punkt i livet.

Intressen: Trädgårdsarbete, renovera husen på tomten, laga mat och att läsa.

Läser: Jag läser alltid flera böcker samtidigt. Just nu är det Jan Stolpes nyöversättning av sjätte och sista bandet av "Platons samlade skrifter", "Slutet på historien" av Graham Greene och min stora idol John Maedas bok "The Laws of Simplicity".

Goda egenskaper: Litar på människor.

Sämre egenskaper: En dålig egenskap kan vara att jag litar på människor. Men jag är också naturligtvis street smart, jag är ju prästunge.

Rädd för: Att min fru ska fråga mig om vi ska ta en söndagspromenad. Det är så vansinnigt tråkigt, men samtidigt vill jag inte göra henne ledsen.

Gör mig förbannad: När det blir för mycket snack och för lite verkstad. Prat som inte leder någonstans gör mig så trött.

Gör mig glad: Livet självt gör mig glad!

Äter helst: Allt möjligt. I helgen lagade jag en god höstgryta med olika sorters kött, korvar, rotgrönsaker, olivolja och rött vin.

Dold talang: Är utbildad kock och en fena på att åka rullskridskor.

Drivkraft: Livet självt!

Förebild: Professionellt är det Kjell Grede, tidigare adjungerad professor här på campus Karlshamn. Han är en befriare av Guds nåde. Och en stor konstnär.

 

Redigera
Share Dela