Pompa och ståt på festlig högtid


Bild på rektor Ursula Hass och landshövding Gunvor EngströmHösten visade sig från sin allra vackraste sida när det var dags för årets akademiska högtid. Under festliga former installerades och promoverades 19 personer.

 
Chapmansgymnasiets foajé var fylld av festklädda gäster som minglade i väntan på att klockan skulle slå tre. Representanter från politik och näringsliv fanns på plats liksom doktorander, professorer, hedersprofessorer och deras nära och kära.

 
Under tiden som gästerna intog sina platser i aulan spelade BrassensamblenSkärgårdssextetten. Aulan var vackert dekorerad i gyllene färger med smakfulla blomsterarrangemang och med en perfekt ljussättning som fick allt och alla att stråla extra mycket.

 
Landshövding höll högtidstal

Högskolestyrelsens styrelseledamot Henrik Pålsson hälsade alla välkomna och lämnade sedan över ordet till landstingshövding Gunvor Engström. I sitt högtidstal tog hon upp den senaste tidens dystra rapportering om de varsel som redan drabbat Olofström hårt i lågkonjunkturens framfart. Gunvor Engström uppmanade till optimism och handlingskraft inför de eldprov som väntar. Utbildning och kompetens är avgörande i framtiden och här har BTH en viktig framtida roll, menade hon.

 
Fem kvinnor promoverades

I sitt inledande tal tog Ursula Hass upp det stora internationella inslaget bland professorer, hedersdoktorer och doktorer vid årets högtid och att det aldrig har promoverats så många som fem kvinnor tidigare på BTH.


Sedan installerade Ursula Hass under högtidliga former sex professorer; Abbas Mohammed, Craig Lindley, Adrian Popescu, Lars Bengtsson, Charlie Karlsson och Mårten Dunér. Professorerna fick ta emot blomma och diplom. Och sedan blåstes fanfar.


Promotor Anders Hederstierna höll i promoveringen av doktorer som i år var 11 till antalet. Doktoranderna var enligt traditionen klädda i gröna talarer och mottog både hatt, ring och diplom.


Förutom promovering av hedersdoktorerna Andreas Faludi och Ashok Jhunjhunwala, delades även flera priser och utmärkelser ut. Tal hölls av hedersdoktor Andreas Faludi, rektor Ursula Hass och Blekinge studentkårs ordförande Joacim Persson.


Den akademiska högtiden avslutades under festliga former på Marinmuseum på Stumholmen med en trerätters middag.


Text: Petra Sapic
Bild: Ola Åkeborn

Redigera
Share Dela