"BTH:s bredd är vår unika styrka"

Med erfarenheter från näringslivet i bagaget återvänder han nu till högskolevärlden. Att utveckla samarbete mellan olika sektioner på BTH är ett av hans mål.

Möt Magnus Olofsson, sektionschef för Sektionen för management.

Bild på sektionschef Magnus OlssonEfter gymnasiet funderade han på om han skulle satsa på en framtid som civilekonom, civilingenjör eller möjligen veterinär. Han bestämde sig för att skjuta fram beslutet och istället ge sig ut på arbetsmarknaden. I två år arbetade han som systemutvecklare på ett företag inom processindustrin i Ystad. Och det var då han bestämde sig för att satsa på en ingenjörsutbildning vid Lunds Tekniska Högskola.

- Jag hade hunnit se möjligheterna med teknik och i högsta grad med datateknik. Det var inte tekniken i sig utan vad man kan använda tekniken till som intresserade mig. Det kändes spännande och jag bestämde mig för att köpa en pc som i början av 90-talet kostade en förmögenhet, säger Magnus Olofsson, sektionschef för Sektionen för management.

Även om frun Lena är från Blekinge hade de inte tänkt stanna här för evigt. Men nu har det gått fjorton år sedan de flyttade hit. Sin fasta punkt har de i Ronneby men familjen tillbringar också mycket tid i sommarstugan vid Torsö på Listerlandet där de har fotbollsarenan Strandvallen på cykelavstånd. Intresset för fotboll har han haft sedan han var liten och nu lär det bli en del allsvenska matcher för hela familjen.

I slutet av sin utbildning i Lund arrangerades arbetsmarknadsdagar. Representanter från Ericsson var på plats och berättade om sin verksamhet i Ronneby och hela idén kring Soft Center.

- Det lät spännande, intressant och väldigt lockande.

Strax därefter gick flyttlasset till Ronneby. I fyra år arbetade Magnus Olofsson som konsult för Ericsson. Mest i Sverige men även utomlands. Efter några år på Ericsson fick Magnus Olofsson upp ögonen för Campus Gräsvik.

- Där hände det spännande saker. Via Starthouse som var ett företag med affärsidén att starta och stödja nya företag, kom jag i kontakt med Wireless Opinion. Där blev jag teknisk chef och byggde tillsammans med Lena Vogelius och Anna Nyström upp företaget från grunden.

Magnus Olofsson beskriver åren med Wireless Opion som en spännande tid. Vid millennieskiftet kom en rejäl lågkonjunktur men företaget klarade av att hänga med i ytterligare tre år.

- Vi hade bra idéer och investerare som trodde på oss. Tre år under tillväxt samtidigt som vi befann oss i en kraftig lågkonjunktur - det är unikt. Att få vara med så tidigt och bygga upp ett företag gav mig oerhört många nyttiga erfarenheter.

Att vara chef har aldrig varit ett mål i sig, berättar Magnus Olofsson. Det har bara blivit så. På UIQ var han projektledare från början men efter några månader fick företaget en ny organisation. Och då blev han chef för utvecklingssektionen.

När han några år senare fick syn på annonsen där BTH sökte ny sektionschef för Sektionen för management bestämde han sig för att söka jobbet. Högskolevärlden lockade och han hade funderat både en och två gånger under sin utbildning i Lund om han skulle söka en doktorandtjänst.

- Just den perioden när jag började närma mig examen var det ett stort drag efter oss studenter. Det var svårt att tacka nej till jobberbjudanden så det blev inte så. Men nu är jag tillbaka i högskolevärlden. Att det skulle bli så här bra av att UIQ gick i konkurs kunde jag aldrig tro, säger han och ler.

Magnus Olofssons kontor ligger några trappor upp i Soft Centers lokaler och utsikten över Brunnsparken är vacker. Vid skrivbordet står ett inramat fotografi av sönerna. Att påstå att kontoret är övermöblerat vore att ta i. Snarare är det lite kalt. Men det är så han vill ha det. Då tänker jag bättre, konstaterar han.

Magnus Olofsson trivs väldigt bra på BTH och han tycker att han har ett fantastiskt roligt arbete.

- Jag har mycket duktiga medarbetare på sektionen och vi är också några nyanställda sektionschefer som har fått en bra gemenskap. Det tror jag gynnar samarbetet mellan sektionerna på sikt. Och han fortsätter:

- Jag vill ha ett öppet klimat där det är viktigt med delaktighet och där vi alla respekterar varandra. Det är viktigt att alla trivs och har möjlighet att tycka att det är roligt att gå till jobbet. För att uppnå det måste man ta en del konflikter på vägen för att få ett bra arbetsklimat, men det är det värt.

Att tillsammans med övriga sektionschefer utöka samarbete över gränserna är en viktig del i BTH:s framtida utveckling, konstaterar Magnus Olofsson.

- BTH:s bredd är vår unika styrka. Vi har inte bara tekniksidan utan även andra ämnen runt omkring, som till exempel på Sektionen för management där vi har ekonomi, pedagogik, psykologi och sociologi. Vi har skapat bra förutsättningar och det är viktigt att vi sektionschefer fortsätter att utveckla och hitta nya sätt att samarbeta över gränserna.

Text och bild: Petra Sapic

 

Namn: Magnus Olofsson

Ålder: 42 år

Född: I Kristianstad, uppväxt i Hästveda norr om Hässleholm.

Aktuell: Sektionschef för Sektionen för management.

Bakgrund: Civilingenjörsexamen vid Lunds Tekniska Högskola 1996, därefter projektledare på Ericsson, teknisk chef på Wireless Opinion och chef för utvecklingssektionen Development Platform Engineering på UIQ.

Familj: Fru Lena och sönerna Jonathan 8 år och Oscar 11 år.

Bor: Villa i Ronneby.

Intressen: Den fritid jag har tillbringar jag till största delen med mina barn så mycket är kopplat till deras intressen. Barnen började med golf förra året och då hakade jag och min fru på. Ingen av oss har grönt kort än men jag skrev provet nyligen så förhoppningsvis har jag det snart. Jag spelar gärna fotboll med barnen på baksidan av huset, det brukar locka många grannbarn också. Nu när Mjällby har gått upp i allsvenskan kommer jag att gå på några av hemmamatcherna, vår stuga ligger på cykelavstånd från Strandvallen.

Ett barndomsminne: Jag var väldigt förtjust i djur när jag var liten. När jag var runt fem-sex år följde jag med morfar till Hästveda marknad. Jag vet inte hur det gick till men när vi åkte därifrån hade vi med oss en get hem. Den fick sitta i baksätet på morfars sportbil. Vilken syn! Raggi, som jag döpte den till, var söt och kärvänlig men som de flesta getter gillade den att stångas. När den började få horn fick jag också allt fler blåmärken, berättar han och skrattar. Det gick helt enkelt inte att ha den kvar och Raggi omplacerades till en bondgård i närheten.

Läser: Jag läser bara på sommaren. Då plöjer jag igenom ett tiotal böcker. Sedan när hösten kommer så hinner jag inte mer. Henning Mankells Kinesen var bra.

Goda egenskaper: Lugn, trygg och positiv.

Sämre egenskaper: Tar ofta jobbet med till tv-soffan. Men nu tar jag inte fram min dator förrän övriga i familjen har somnat. Tv-soffan ska vara ett datorfritt område. Ibland är jag för mycket av en problemlösare som vill leverera lösningar i stället för att supporta andra att komma på egna lösningar eller finna bra vägar framåt.

Rädd för: Jag är inte direkt rädd för något. Men jag har stor respekt för saker som jag som yngre tyckte var helt ofarligt. Nu väljer jag en trygg familjebil framför motorcykel. Fast det är kanske är mer av bekvämlighet, säger han med ett skratt.

Gör mig förbannad: Det är ganska sällan jag blir förbannad - händer det så är det nog en kombination av omständigheter.

Gör mig glad: Småsaker. En kram från barnen när man kommer hem.

Äter helst: Jag gillar en variation av olika goda maträtter. Kycklingrätter med kokosmjölk till exempel går att variera på många bra sätt. När jag pluggade i Lund var det alltid jag som fick göra pizza och efterrättspajer till kompisarna i korridoren. Det är roligt att laga mat men nu blir det inte så ofta.

Dold talang: Jag vet inte om jag har någon, varken dold eller synlig. Jag är inte jättebra på något utan halvbra på det mesta. Min nyfikenhet har gjort att jag sökt mig till roller där jag ska se till helhetsperspektivet.

Drivkraft: Att leva ett bra liv där allt fungerar, från jobb till familj. Helheten ska hänga ihop. Det är viktigt med variation och balans i livet.

Förebild: Jag har inte en förebild utan snarare flera olika, till exempel mina föräldrar och min lillebror.

 

 

Redigera
Share Dela