"Att vara med och skapa möjligheter är en utmaning"

 

Hon är hängiven sitt arbete och är känd för att alltid säga vad hon tycker. En kreativ mångsysslare som älskar utmaningar. Med sina händer skapar hon möjligheter och balans i livet.
Möt ekonomichefen Eva Pihlblad.

 

Bild på ekonomichef Eva Pihlblad

Nyligen hemkommen från en resa till Thailand bläddrar Eva Pihlblad, BTH:s ekonomichef, snabbt i almanackan för att hitta en tid för intervju. Press, stress och tuffa deadlines. Det är mitt i bokslutstider. Hela förvaltningen tänker och andas bokslut. Men det finns tid över för ett möte på kontoret. Inga problem.

Högst upp i förvaltningsbyggnaden ligger ekonomiavdelningen. Det har nu gått nio år sedan Eva Pihlblad slutade på Landstinget Blekinge där hon bland annat arbetade med utbildningsfrågor och i stället blev ekonomichef på högskolan. Det var intresset för utbildningsfrågor som avgjorde. Inte chefskapet. Den rollen har hon aldrig strävat efter, säger hon.

- När jag anställdes ville de ha någon som vågar stå upp och säga vad de tycker. Jag är inte rädd för konflikter även om det inte alltid är så lätt. För mig är det viktigt att det går bra för BTH. Jag är ambitiös, kvalitetsmedveten och jag vill göra ett bra jobb. Dessutom är BTH är en fantastisk arbetsplats. Det är en kreativ miljö med trevliga människor och ständiga utmaningar.

Populär chef

Hon har sex medarbetare som hon under intervjun kallar för sina polare och vänner. För det är så hon ser på deras relation. Hon är mycket populär som chef och känd för sitt engagemang för sina anställda.

- Jag föredrar att se det som att jag har fått förtroendet att vara ledare på den här avdelningen. Jag är inte bättre än mina medarbetare. Men en av mina goda egenskaper är att jag gör mitt bästa för att se till att min personal får vad de behöver. Det kan vara allt från bollplank till coachning, vidareutbildning och möjligheter till nätverk.

Det viktigaste Eva gör varje morgon är att gå runt och prata med alla på avdelningen.

- Genom att fråga hur läget är och snacka lite känner jag av hur arbetsbördan är och hur folk mår. Känner de sig pressade och inte mår bra så fungerar de inte heller bra på arbetsplatsen. Jag är en av avdelningens kanaler utåt och inåt. Vad behöver högskolan just nu, vad kan vi leverera och vilka prioriteringar behöver vi göra. Andra externa kontakter sköter mina vänner själva.

Konst, drama och pedagogiska finesser

Eva växte upp i Torhamn utanför Karlskrona. När gymnasiet var avklarat flyttade hon till Skåne för att gå en folkhögskoleutbildning i konst och drama. Efter några år i Södertälje och Stockholm återvända hon till Blekinge där hon gick en ekonomiutbildning på BTH som till slut ledde till en fil. mag.

I tre år arbetade hon som lärare i ekonomi på folkhögskolan i Bräkne-Hoby. Det var där hon utvecklade sin pedagogiska skicklighet och förmåga att förklara ekonomi så att alla förstår. Något som många icke-ekonomer på högskolan brukar uppskatta, säger hon och skrattar.

Siffror, teorier och byråkrati i all ära, men för att få balans i livet behövs även den andra hjärnhalvan hållas igång, säger Eva och gestikulerar med händerna. Första dagen på ekonomiutbildningen uppmanade läraren alla studenter att anmäla sig till en keramikkurs. Eva fattade direkt vad läraren var ute efter.

- Det behövs en mix av teori och praktik. För mig är det viktigt att även få arbeta med mina händer. Att väva får mig att må bra. Det är som terapi.

Att skapa är viktigt för Eva. Textil, konst, drama och vävning, Eva Pihlblad har många strängar på sin lyra. Det är möjligheterna och längtan efter att förverkliga idéer som är drivkraften.

- Jag gillar att testa olika saker och prova nya tekniker. Varje onsdag är vi också ett gäng kvinnor i Torhamn som träffas för att väva tillsammans.

Utmaningen det viktigaste

I hamnen i Torhamn finns också det café som Eva i femton somrar drivit tillsammans med en väninna. Där arrangerades också teaterkvällar, viskvällar, konserter och andra aktiviteter. Ett populärt ställe som blev en viktig samlingspunkt.

- Caféet var lönsamt och vi hade kul. Men som människor stod vi stilla. Därför beslutade vi att lägga ner det. Nu letar vi efter andra projekt att göra tillsammans. Vi får se vad det blir.
En av anledningen till att de båda väninnorna startade café tillsammans var deras tonårsbarn. Som föräldrar ville de vara delaktiga i det lilla samhället utan att lägga sig i barnens liv. Men nu har barnen flyttat hemifrån. Och det är dags att vända blad.

- Det är utmaningen som är det viktigaste. Nu är det tid att göra något annat i livet. Visst är det en sorgeprocess men det är viktigt att släppa taget och gå vidare med något annat.

Spännande tid på jobbet

Och möjligheterna är många. Ett tag funderade hon på att plugga spanska och sedan dra till Sydamerika och arbeta som volontär. Men hon älskar sitt jobb och hon njuter av att bo vid havet, så det får nog vänta, konstaterar hon.

Ekonomisidan, både centralt och lokalt, går dessutom en mycket spännande tid till mötes när högskolan tillsammans med andra myndigheter ska digitalisera ekonomiadministrationen och samtidigt införa ett nytt sätt att redovisa och planera för overheadkostnader.

- Det är jättebra. När vi har infört detta kan vi bilda oss en uppfattning om hur vi kan jobba administrativt på ett "smart" sätt. Allas mål är ju att så mycket som möjligt av våra resurser ska gå till grundutbildning och forskning. En uppfattning som jag säkert delar med all personal på högskolan. Att vara med och coacha och skapa möjligheter är en spännande utmaning.

Eva Pihlblad

Ålder: 47

Född: Karlskrona

Aktuell: Ekonomichef

Bakgrund: Född och uppvuxen utanför Karlskrona. Flyttade till Skåne efter gymnasiet och gick en folkhögskoleutbildning i konst och drama. När BTH fick en ekonomiutbildning i Ronneby gick hon den. Arbetade i tre år som lärare i ekonomi på folkhögskolan i Bräkne-Hoby. När hon sedan fick jobb på Landstinget Blekinge läste hon in en fil. mag.

Familj: Simon 25 år och Malin 23 år

Bor: Hus i Torhamn

Intressen: Väva, resa, åka ut med snipan i Torhamns skärgård.

Läser: Deckare. När jag var i Thailand på semester läste jag fyra deckare, till slut var alla intriger och mord ett enda virrvarr.

Goda egenskaper: Pratsam. Tror på människans förmåga. Engagerad. Är inte rädd för utmaningar varken på jobbet eller privat.

Sämre egenskaper: Min karaktär är inte den bästa när det gäller mat och motion. Ibland tar jag på mig för mycket jobb också. Jag är envis, men det kan många gånger vara en bra egenskap också.

Rädd för: Möss, jag får panik när jag ser dem. Att bo i hus och bli skräckslagen när man ser en mus ger upphov till en hel del dramatik i mitt liv.

Samlar på: Jag samlar på gamla möbler som har ett personligt värde för mig.

Laster: God mat, gärna med ett glas rött till och godis i perioder.

Motto: Varje dag man lär sig något nytt är en bra dag. Var rädda om varandra.

Text: Petra Sapic
Bild: Ulrika Wilke

 

Redigera
Share Dela