Begåvad tangokavaljer med sikte på doktorstitel

 

Bild på Henrik NyMed en disputation som närmar sig med stormsteg finns det få lugna stunder i Henrik Nys liv. Men när tillfälle ges då är det eldig tango som gäller.

- Tango är ett livsprojekt.


Möt doktoranden Henrik Ny som snart disputerar i Maskinteknik.

 

Vi går upp en trappa på högskolebiblioteket och slår oss ned vid ett av fönsterborden. Utanför råder det febril aktivitet. Henrik Ny, doktorand vid Avdelningen för maskinteknik inom Sektionen för ingenjörsvetenskap, tittar ut över bygget som för varje timme, varje dag förändrar campus siluett. Bit för bit.

- Jag får en filosofisk känsla när jag tittar på det, det är nästan som om jag har tävlat mot bygget. Samtidigt som det första grävtaget togs startade nämligen min slutspurt med avhandlingen. Jag har sett hur det har växt fram - precis som min avhandling, säger han och låter blicken långsamt svepa över de grå betongblocken och de gula lyftkranarna.

Han har haft en lång period av intensivt arbete med avhandlingen och om någon dag ska den lämnas in till tryck. Efter det kan han andas ut i en halv dag. Längre än så kan han inte trycka på pausknappen. Sedan är det hög tid att börja med förberedelserna inför presentationen den 12 juni.

- Det känns väldigt bra. Det finns ingen tomhet som väntar på andra sidan utan det finns hela tiden mycket att göra. Vår avdelning växer och vårt område, hållbar utveckling, blir mer och mer aktuellt.

Henrik Ny är aktiv inom ett projekt som arbetar med simuleringsstöd. Projektet samarbetar med företag som till exempel Volvo, Roxtec, Dynapac, Aura Light, Indigo och Tetra Pak.

- Det handlar om att ta reda på deras behov i produktutveckling och funktionsförsäljning så att vi kan anpassa våra hållbarhetsverktyg till dem. Vi åker i perioder till företagen och jobbar sida vid sida med deras produktutvecklare för att se hur vi bäst skall kunna ge dem den hjälp de behöver.

Till Cuba för att dansa salsa

Det dröjer inte länge innan vårt samtal glider in på hans stora passion här livet. Tango. Dansen som förde honom samman med Miranda för fyra år sedan. Dansen som fick dem att starta dansklubben Latin Club i Karlskrona och arrangera dansresor på Polenfärjan. Men det är skillnad på tango och tango, förklarar han och slår ut med armarna för att visa hur man håller i tango à la tävlingsdansstilen respektive i tangon från Argentina. I den äkta, ursprungliga argentinska tangon, är hållningen intim och man är nära varandra.

- Jag hittade tangon och även salsan under min tid i Lund. Det är två helt olika sinnesstämningar. Salsa är sommarparty på stranden medan tango är allvar, ett livsprojekt som ger stora möjligheter att uttrycka det man känner för stunden. Det bygger på improvisation och att skapa något.

Intresset för salsan fick honom att packa en ryggsäck och dra en månad till Cuba där han tillsammans med en vän dansade sig genom landet. Nu drömmer han om en annan destination.

- Det skulle vara fantastiskt att få åka till Argentina och dansa tango.

I slutet av sin utbildning i kemiteknik med energi och miljöinriktning vid Lunds universitet kom Henrik Ny in på en ettårig utbildning, med inriktning mot miljömanagement. En av de bästa utbildningarna inom det området på den tiden, menar han. Där kom han i kontakt med olika forskningsområden och företag. Och fick ta del av ett bra alumninätverk.


Efter resor till Frankrike och språkstudier där samt några kurser i filosofi fick han anställning på ett kemiföretag med inriktning på hållbarhetsfrågor.

- Det var en bra erfarenhet att få ha en egen budget, personalansvar och att genomföra saker i praktiken med de tillhörande organisatoriska piruetter som ibland krävs.

Henrik Ny ansvarade för avfallshantering och kretsloppsfrågor och redan efter en vecka på det nya jobbet visste han vad han ville åstadkomma. Men det tog två år att genomföra det. Och efter fyra år kände han att han ville vidare.

- Det kändes som om jag gjort tillräckligt. Det fanns begränsningar för hur snabbt fram man kunde gå. Jag kände att jag ville gå längre, syssla mer med forskning och få arbeta med flera företag. Och att få tänka ut den bästa lösningen - inte den snabbaste.

 

Ett avgörande möte

De tankarna hade Henrik Ny med sig när han som företagets representant åkte iväg på en konferens i Göteborg 2002. Enligt inbjudan skulle hans idol sedan länge vara där. Sedan mastersuppsatsen var han väl inläst på Det Naturliga Steget och dess metoder. Nu skulle han äntligen få möjlighet att träffa Karl-Henrik Robèrt.

- Vi fann varandra direkt, och strax därefter träffade jag även Göran Broman. Jag sökte en doktorandtjänst på BTH, och det har varit fantastiskt att få arbeta tillsammans med dem. Jag har lärt mig så otroligt mycket.

Henrik Ny är en av dem som varit med att bygga upp Mastersprogrammet i strategiskt ledarskap för hållbarhet. Han var även med och skrev läroboken. Han beskriver en stämning som är på topp och förklarar att den positiva energin sitter i väggarna. Att skapa en stark och livfull gruppkänsla har varit en medveten strategi från början, där Göran Broman och Karl-Henrik Robèrt har varit drivande.

- Vi inom strategisk hållbar utveckling har mycket på fötterna när det gäller teori och praktik. Vi är ett starkt område med många publikationer. Men det är inte bara det som är viktigt. Glädjen ska vara med, stämningen god och vi ska ha ett bra ledarskap. Organisationer ska inte skötas som om människor vore maskiner utan mer som en växt som man vattnar och ger möjlighet att växa.

Innovation och hållbarhet hett

Henrik Nys tid i näringslivet har lärt honom mycket och gett honom viktiga kontakter som kan användas i forskningsprojekt. Att ha möjligheten att driva hållbarhetsfrågor i olika forum är viktigt för honom.

- Tyvärr går det bra för vårt område eftersom det inte går så bra för världen. Men det känns mycket positivt att kunna göra något åt problemen som man ändå sitter och funderar på.

Nyligen rankades BTH som bäst i Sverige på hållbar utveckling och som trea i Europa. Henrik Ny ser ljust på BTH:s framtid. Att hålla fast vid en tydlig hållbarhetsprofil var ett bra beslut, menar han. Att flytta verksamheten i Ronneby till Karlskrona och göra BTH till en klimatneutral högskola var också viktiga drag inför framtiden. Samarbetet med KK-stiftelsen och ProVision stärker BTH:s profilering avsevärt, säger Henrik Ny.

- Innovation och hållbarhet är hett. Den teori och den metod vi använder inom hållbarhet är unik. Det var därför jag valde att komma hit för sex år sedan. Jag kunde helt enkelt inte motstå konceptet.

Henrik Ny

Ålder: 37

Född: Bromölla

Aktuell: Doktorand som disputerar i ämnet maskinteknik. Den 12 juni försvarar han sin avhandling "Strategic life-cycle modeling and simulation for sustainable product innovation".

Familj: Frun Miranda och hennes två barn sedan tidigare; Izabella, 11, och Edward, 9, samt deras gemensamma son Alexander, 2 år.

Bor: Lägenhet i närheten av högskolan.

Intressen: Dansa, läsa böcker, se på film och träna. Funderar på att börja springa igen, ska bara få ordning på ljumskarna först.

Läser: Gärna historiska romaner. Det har blivit en del böcker om antiken, den senaste boken jag läste var en serie om kejsare Julius Caesar.

Gör mig förbannad: Inte så mycket. Jo förresten, politiska debatter på tv kan göra mig riktigt förbannad. Jag tycker att det behövs ett nytt forum där fakta och statistik finns sammanställt redan innan man kör igång debatten. Så som det är nu bygger man inga plattformar.

Gör mig glad: Glad för ganska mycket. Jag är en person som är mer glad än arg. Vackert väder och att vara med familjen gör mig glad. Eller att få ett erkännande i min forskning, att hitta något som funkar.

Goda egenskaper: Eftertänksamhet, nyfikenhet, omtänksam, noggrann. Tålamod med både studenter och familj.

Sämre egenskaper: Jag är tidsoptimist. Eftersom jag är så noggrann och eftersänksam kan jag bli för kritisk. Både när det gäller mig själv och andra.

Äter helst: Jag älskar thaimat! Vi gillar också att experimentera med nya maträtter. Variationen på matbordet är väldigt stor eftersom alla i familjen föredrar olika sorters mat. Vi försöker dock äta lite mindre kött och mycket grönt. Det är också bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

Dold talang: Dans och språk. Dansar tango och salsa som en gud! Pratar franska flytande.

Drivkraft: Dels omtanke om det stora perspektivet. Det är illa ställt i världen på många sätt - men jag kan vara med och påverka. Men även att ha bra relationer runt omkring sig och må bra tillsammans med sin familj.

Förebild: Min morfar Karl. Han tog lån, byggde upp sin egen gård och kämpade hela livet med sitt lantbruk. Och han lyckades. Min morfar var snäll och omtänksam. Det var alltid så mysigt och tryggt att vara hos honom och min mormor. Han var bäst i klassen och ville läsa vidare och utbilda sig till bokbindare, men det fanns inga pengar kvar till honom efter att familjen bekostat äldre syskons skolgång.

Text: Petra Sapic
Bild: Ulrika Wilke

 

Redigera
Share Dela