Alltid redo för ett spännande äventyr


Bild på Melissa Engelke med hundKärleken förde henne från Australien till BTH. På jobbet är det marknadsföring och de internationella studenterna som ligger henne varmt om hjärtat.


Möt Melissa Engelke, sektionskoordinator på Sektionen för management.


Att Melissa Engelke hamnade i Sverige och på BTH får vi tacka en tysk doktorand för. Hon träffade nämligen sin blivande man Ulrich när han studerade vid universitetet i Perth i Australien. När det var dags för honom att återvända till Tyskland följde hon med. Av de nio månader hon bodde i Tyskland spenderade hon tre på resande fot i Europa.

- Jag älskar att resa. Man ska inte planera för mycket utan bara ge sig av och se vad som händer. Jag och min man är likadana på det viset.

 
För en kort period återvände paret till Australien men när hennes man fick ett erbjudande från BTH bestämde de sig för att packa väskorna och slå sig ner i Ronneby. Efter att ha tagit sin masterexamen i MBA är nu Melissa Engelke sektionskoordinator på Sektionen för management (MAM) där hon arbetar som programassistent på MSc-programmet i företagsekonomi och även fungerar som administrativt stöd till professorerna. Melissa arbetar även med marknadsföringen av MAM i Sverige och internationellt.


- Jag gillar att ta hand om studenterna och se till att de får en bra vistelse här på BTH. Min dörr är alltid öppen för dem. Jag vet särskilt hur det är att vara en internationell student på MAM och att vara i behov av hjälp med allt från bostadsfrågor till personnummer. Jag har inte alltid svaren men jag kan hjälpa dem vidare.

 
Personligt omhändertagande viktig

Att de internationella studenterna ligger henne varmt om hjärtat råder det ingen tvekan om. Intervjun med Melissa Engelke görs i biblioteket på Campus Gräsvik. Runt omkring oss sitter många internationella studenter och pluggar. Hon berättar att hon funderar mycket på hur det ska bli när avgifter för utländska studenter införs och vad man kan göra för att ändå locka studenter till BTH. Trots att det kostar.


- Det är viktigt att deras vistelse blir så bra som möjligt. Den bästa marknadsföringen sköter nämligen de studenter som redan är eller har varit studenter vid BTH genom mun- till- mun- marknadsföring.

 
Därför är det viktigt att BTH ger studenterna ett personligt omhändertagande med bland annat olika event och sociala aktiviteter och ser till att studenterna känner att de är en del av en större gemenskap, en familj, redan innan de kommer hit. Även stöttning kring boendet bör bli bättre, menar Melissa Engelke.


- Om de ska betala avgifter så kommer de att räkna med en viss support och standard. För dem är det till exempel viktigt att det hålls en ceremoni vid utbildningens slut. Det är vad de förväntar sig. Det som betyder mycket behöver inte kosta mycket.

Valde bort en karriär inom polisen

Innan hon träffade Ulrich Engelke pluggade hon kriminologi men efter två års studier började hon i stället läsa till sjuksköterska. Drömmen var egentligen att arbeta inom polisen men det skulle ta henne tio år att nå dit hon ville så då valde hon bort det. Melissa Engelke arbetade i elva år med akutsjukvård och barnhälsovård på ett sjukhus i Perth. De sista fyra åren var hon chef för de båda avdelningarna.

- Att vårda är väldigt belönande och jag gillade verkligen att arbeta med barn.

Hon hade egentligen inga planer alls på att sluta arbeta som sjuksköterska men flytten till Sverige kastade om planerna och hon började i stället att plugga MBA på BTH.
Hon hann inte läsa svenska för invandrare mer än i en månad förrän hon fick jobb.


- Det är svårt att lära sig ett nytt språk. Jag förstår mycket men jag känner mig inte så bekväm med att prata.

Svårt att vara ifrån familjen

Att flytta till andra sidan jodklotet innebär en ständig längtan efter familjen. En resa till Australien är inte precis något man gör över en weekend. Men familjen och Melissa ser till att träffas en gång i halvåret.

- Annars hade jag blivit deprimerad och ledsen. Det kommer alltid att vara svårt att vara så långt ifrån varandra. Men vi har ett fantastiskt liv här med många underbara vänner, intressanta arbeten och ett fint hus.

 
Att stiga upp tidigt på morgonen och gå en runda med hunden längst vattnet eller ta en tur i Brunnsparken är livskvalitet för Melissa Engelke. Att svenskar skulle vara särskilt reserverade av sig håller hon inte med om.

 
- Folk är så öppna och vänliga och naturen är helt oslagbar. Jag älskar Ronneby. Det är så tyst och lugnt här.

Hur länge Melissa Engelke och hennes man stannar i Sverige vet de inte. Allt beror på möjligheter till arbete. Men en sak är hon säker på och det är det skulle bli mycket svårt att lämna BTH och det livet de lever nu.

Fascinerad av fikastunder på jobbet

Att hon trivs på sitt jobb råder det ingen tvekan om. Hon är imponerad av den avslappnade, sociala och vänliga miljön.

 
- Hela den här fika-grejen som ni har i Sverige är så trevlig. Det skapar en fin stämning och gemenskap.

Just nu arbetar hon också intensivt med marknadsföring av MAM:s program. Konkurrensen om studenterna är hög. Därför är det viktigare än någonsin att marknadsföra vad man har att erbjuda. BTH:s varumärke måste stärkas, menar hon.

- Våra masterutbildningar håller mycket hög standard men vi behöver marknadsföra dem bättre. Just nu tittar vi på olika sätt att gå tillväga för att lyfta fram vår profil och nå ut bättre. En modern och interaktiv webb är ett viktigt verktyg som spelar en stor roll i den processen, för att ta ett exempel.

Det finns inget som Melissa Engelke är rädd för. Det skulle vara spindlar i så fall. Annars är hon en kvinna som gärna kastar sig ut i det okända - och som alltid är redo för ett spännande äventyr. Oavsett om det gäller privat eller i arbetet. Livet är till för att levas.


- Jag lever för utmaningar och jag älskar förändring. Jag är inte rädd för konflikter och jag oroar mig inte för jobbiga situationer. Det viktigaste är att göra det bästa av sitt liv, konstaterar hon med ett leende.

 
Text: Petra Sapic
Bild: Ulrich Engelke


Melissa Engelke


Ålder: 34


Född: Född i Sidney men uppväxt i Perth, Australien.


Aktuell: Sektionskoordinator på Sektionen för management där hon arbetar med både internationella och svenska studenter och med att marknadsföra MAM.

 
Familj: Maken Ulrich Engelke och hunden Bear som är en Staffordshire Bull Terrier.


Bor: Hus i Ronneby


Intressen: Jag älskar att resa, vara ute i naturen med min man och vår hund, grilla, cykla, paddla kajak, snorkla och dyka.

 
Läser: Just nu läser jag Da Vincikoden av Dan Brown. Jag har inte hunnit läsa den än. Det säger verkligen hur lite tid jag har över för att läsa (skratt). Annars gillar jag böcker som handlar om hundträning, motivation och personlig utveckling.


Goda egenskaper: Jag är organiserad och motiverad. Jag är också lättsam, vänlig och respektfull mot andra vilket är viktiga egenskaper i mitt arbete eftersom jag möter många människor från andra kulturer och med annan trosuppfattning.

Jag är en självgående person och om jag tror på något så ger jag hundratio procent. Jag ser till att jobbet blir gjort.


Sämre egenskaper: Att jag är så organiserad och envis kan säkert vara plågsamt för andra ibland.


Rädd för: Jag är inte rädd för något. Det skulle vara spindlar i så fall.


Äter helst: Het och kryddstark mat. Gärna thailändsk eller mexikansk. Jag älskar curryrätter.


Dold talang: Jag designar och syr kläder till mig och mina vänner. Jag var bara åtta år när min mamma lärde mig att sy.
Drivkraft: Jag kan vara rätt hård mot mig själv. Jag tävlar med mig själv och jag vill alltid göra mitt bästa. Det är viktigt att göra det bästa av sitt liv.

 
Förebild: Min mamma. Hon är allt som jag vill vara. Hon är stark, driven och en väldigt jordnära person.

 
Text: Petra Sapic


Bild: Ulrich Engelke, copyright. Bilden får inte användas i annat  syfte än publicering i Intranytt. 

Redigera
Share Dela