BTH-professor nominerad till NE:s Kunskapspris 2008


Bild på professor Karl-Henrik RobertKarl-Henrik Robért, adjungerad professor vid BTH och grundare till Det Naturliga Steget, har nominerats till NE:s kunskapspris 2008 i kategorin näringsliv. Fem vinnare kommer att utses vid finalen i Stockholms Stadshus den 6 oktober. Priset på 250 000 kronor och en glasskulptur designad av Bertil Vallien delas ut av Kronprinsessans Victoria.


Grattis till nomineringen!

- Tack så mycket.

Hur känns det?

Det är alltid trevligt att bli positivt uppmärksammad. Men det Naturliga Steget bygger på konsensusarbete. De fantastiska genombrotten som kan kopplas till Det Naturliga Steget är resultatet av ett bokstavligt teamwork. Och det är många fantastiska människor på BTH som är delaktiga i det. Göran Broman är bara ett exempel på en person som ställt upp och gjort ett stenhårt kvalitetsmedvetet jobb. Vi är många som har kämpat på i 20 år och inte gett upp trots motgångar.

Det jag möjligen kan berömmas för och känna stolthet över att jag har förstått behovet av teamwork inom detta område och stått bi trots rätt mycket motvind i början.

Men på senare år har ert arbete uppmärksammats allt mer?

- Ja, men vi har varnat för problem som klimatförändringar, social instabilitet och terrorism i 20 år. Men intresset har varit svalt och i början kändes det som att jobba rätt mycket i motvind. Debattörer har kritiserat och debatterat emot saker och ting som det råder vetenskaplig enighet om. Men det finns företag och kommuner som trots detta i flera år gjort det rätta och aktivt jobbat med hållbar utveckling. De har arbetat utifrån de metoder vi tagit fram och det beslutsstöd vi gett. Det kräver mod att jobba efter nya paradigmer. Och det är dem som är vinnare i dag.


Varför tror du att just du som grundare till Det Naturliga Steget har nominerats till priset?

-Jag tror eller hoppas att Det Naturliga Steget har uppmärksammats för att vi så envetet har uppvaktat de bästa miljöerna inom vetenskapen, affärsvärlden och kommunerna runt om i världen för att forska fram hur helheten om hållbarhetsfrågor kan struktureras och förstås på ett strikt sätt.

 
Vad är BTH:s roll i detta?

- Jag tror att alla fantasiska medarbetare på BTH börjar förstå vilken unik position de har globalt när det gäller FoU och utbildning på hållbarhetsområden. Ett exempel är vårt masterprogram i strategisk hållbar utveckling. Människor kommer hit från hela världen för att de inte kan få utbildningen på samma kvalitetsnivå någon annanstans. Och det är egentligen det jag tror den här nomineringen handlar om.

BTH är en av de få högskolor eller till och med kanske den första högskolan i världen som bakar in hållbarhet som ett tema i allt, till exempel i civilingenjörsutbildningar. Det är både fantastiskt och hedersvärt. Detta är något som egentligen borde vara självklart för alla högskolor eftersom hållbarhetsproblemet är den största utmaningen mänskligheten ställts inför.

 
Ska du gå på prisutdelningen i Blå hallen i Stockholms stadshus?

- Javisst, jag kommer gå dit tillsammans med min fru. Det ska bli roligt.

Fakta Kunskapspriset

Av 300 inkomna nomineringar har 15 personer, företag och organisationer valts ut för att tävla om Kunskapspriset som är Sveriges största pris för nyfikenhet och vetande. Priset instiftades av Nationalencyklopedin 2002 och delar varje år ut 1,5 miljoner kronor till de som i Sverige lyckats stimulera andra att söka kunskap på ett nytt, spännande och lustfyllt sätt.

 
Läs mer på:
http://www.kunskapspriset.se/

Text: Petra Sapic
Bild: Det Naturliga Steget

Redigera
Share Dela