Projekt Personalens hälsa & trivsel på TEK

 

Sedan ett antal år tillbaka drivs några strategiska projekt på TEK. Ett av dessa projekt är "Personalens hälsa & trivsel" som Carina Gyllberg är projektledare för. Här kommer en sammanfattning om vad som har hänt i projektet.

Fest och semlor

Traditionsenligt hade vi vår TEK-fest i början av året och denna gång var vi på Villa Oscar på Gräsvik. Festen innehöll god mat, allsång, limbo, dansuppvisning, skratt, prisutdelning och underhållning av Nöjeskompaniet. Nöjeskompaniet utsågs vid årets Guldekengala till Årets nöjesankare i Blekinge.

Fettisdagen firades med semlor både i Ronneby och Karlskrona och till påsk bjöds det på påskgodis i våra tre fikarum.

bild på när Nöjeskompaniet spelar

Nöjeskompaniet underhåller på TEK-festen.
Foto: Markus Fiedler/Eva-Lotta Runesson

Bokluncher och inspirerande samtal om tid

Världsbokdagen firades med att alla TEKare fick boken "Rik på riktigt" tillsammans med en inbjudan till TEK-dagen. Vi fick mycket positiv respons på upplägget.

Vid den traditionella TEK -dagen har vi ett tema och i år valde TEK:s ledningsgrupp "tid" som tema. Vilket blev en dag med tillfälle till reflektion över, samtal om och arbete med alla möjliga frågor som kan rymmas under rubriker som:

• Tidspress - orsaker och konsekvenser samt strategier att hantera tidspress
• Fyra förhållningssätt att välja på i vardagen
• Makten över tiden - vårt eget handlingsutrymme kontra tidsandans kraft och begränsande strukturer
• Konstruktiv och konkret tidsförbättring

Dagen blir en blandning av forskning, fritt filosofiskt tyckande och konkret handlingsinriktat arbete. Föreläsare var Jörgen Larsson, tidsforskare från Göteborgs Universitet, och Fredrik Warberg verkmästare på Föreningen Tidsverkstaden, som de båda grundade år 2000. De är också författare till boken "Rik på riktigt".

För att inspirera till läsning av "Rik på riktigt"genomfördes två bokluncher, en i Brunnsparken i härligt sommarväder och en inomhus på Gräsvik på grund av regn.

härlig sommarbild från boklunchen i det gröna

Boklunch i Brunnsparken. Jeanette, Christina, Jan och Gideon lyssnar på funderingar om tid.
Foto: Bo-Krister Vesterlund

Arbetsmiljö och friskvård

Tillsammans med övriga i TEK:s lokalgrupp har mycket arbete lagts ner på vår framtida arbetsmiljö på Gräsvik 2010. Förhoppningen är att vi i framtiden ska få till ett "BTH Wellness" med:

• en styrketräningslokal med lite redskap
• ett litet rum för massage
• omklädningsrum
• gärna ett större utrymme med speglar längst ena väggen som kan användas som innebandyplan/gympasal/danslokal.

Tidigare om åren har TEK genomfört promenadtävlingar mellan sektionens sex avdelningar. Det är ett mycket uppskattat inslag i verksamheten där tävlingsinstinkten hos respektive avdelning visat sig. Vinnare samtliga gånger har varit avdelningen för matematik och naturvetenskap, AMN.

Vi har även haft ett individuellt inslag och där har vi haft många vinnare. Varje gång har dock Pär Folkeson, systemadministratör vid TEK stått på prispallen.

I projektet har vi också satsat på friskvårdseftermiddagar med teman som

• Taiji
• Mental träning
• Dans
• Kost

I fjol hade vi en stegräknartävling som gav mycket goda resultat. En person med ett stillasittande arbete går normalt ca 5 000 steg/dag, vårt mål med veckan var att deltagarna skulle gå upp mot 9 000-10 000 steg per dag. Vilket vinnaren, Raisa Khamitova, doktorand/universitetsadjunkt, med mycket god marginal uppnådde.

Text: Carina Gyllberg
Bild: Markus Fiedler/Eva-Lotta Runesson och Bo-Krister Vesterlund

Redigera
Share Dela