Rakt in i studentpolitiken


Bild på studentkårs ordförande Joakim Petersson- att få vara med och förändra är min drivkraft.

 
Hjärtat klappar för film. Och politik. Joacim Petersson halkade in i studentpolitiken på ett bananskal och har avancerat i raketfart. Nu är han studentkårens ordförande.


Politiken och samhällsengagemanget har alltid funnits i familjen. Men när Joacim Petersson var yngre brydde han sig inte så mycket. Politik verkade tråkigt även om han alltid har gillat att argumentera. Men så hade han vänner som var engagerade i kåren. Och när Sveriges Förenade Studentkår, SFS, skulle ha fullmäktigemöte på Gotland 2007 bestämde han sig för att hänga med.
- Jag blev helt fascinerad. Vilken kraft. Vilka möjligheter till förändring. När vi kom tillbaka från Gotland hamnade jag i styrelsen och på den vägen är det.


Utmaningar betyder utveckling

Joacim Petersson tillträde som Blekinge studentkårs ordförande den första juli i år. Innan dess var han under en termin ledamot i studentkåren som utbildningsansvarig. Att så snabbt hamna på en ordförandepost har gett honom precis de utmaningar som han vill ha i livet.
- Jag är inte det minsta rädd för utmaningar, det är ju då man utvecklas, konstaterar han. Men jag har fått lära mig att prioritera och att ta en sak i taget. Som ledare går det inte heller att göra alla nöjda. Men jag är social och jag är en bra lyssnare. Och jag kan ändra mig, det är viktigt.

Studenterna har rätt att ha representanter i alla högskolans beslutande organ. Vanligtvis finns det även en vice studentordförande. Men det var först i slutet av november som den tjänsten tillsattes efter att ha varit vakant. Dessutom har studentorganisationen genomgått flera förändringar på tjänstefronten. Nu har en person anställts med ansvar för personal och ekonomifrågor.
- Jag har fått lägga mycket tid på personalfrågor vilket har lett till att jag har inte kunnat göra så mycket som jag har velat. Det går helt enkelt inte att jobba 200 procent. Men nu kan jag koncentrera mig mer på politiken.

Gillar att gå på möten

Joacim Petersson hann plugga medieteknik i Karlshamn i 2 ½ år innan politiken tog över. Innan dess har han arbetat några somrar med administration på Telenor.
- Det har varit lärorikt att få vara med och anställa folk. Jag som knappt har varit på en arbetsintervju. Det är verkligen learning by doing.

Att få vara med och påverka är en stor drivkraft. Att det är så roligt är en annan. Ständigt knyter han nya kontakter och möter nya människor, både från Sverige och från resten av världen.
- Jag tycker att det är kul att gå på möten. Det finns många människor inom den akademiska världen som är väldigt roliga och spontana. Och vi har en väldigt bra kontakt med högskolan, de lyssnar oftast på oss, säger han och skrattar.


Drömyrket är regissör

Ursula Hass har nytänket och kaxigheten. Det är viktiga egenskaper för BTH:s framtid, menar Joacim Petersson eftersom BTH som en mindre högskola måste hitta andra sätt att slåss mot de som är större. För studentkårens del är bostadsfrågan inför flytten av campus just nu en stor och viktig fråga. Att kåren samlas i Karlskrona kommer också innebära en del förändringar rent personalmässigt.

En studentordförande sitter ett år på posten, sedan är det dags för en ny student att ta över rollen. Vad som händer efter sommaren vet inte riktigt Joacim Petersson. Intresset för film, video och manusskrivande är stort. Och drömmen är att bli regissör.
- Kanske fortsätter jag inom politiken. Eller så pluggar jag utomlands. Att få tolka manus på ett annat språk hade varit en enorm utmaning. Ja, vi får se vad det blir, jag är ju bara 22 år.

Joacim Petersson

Ålder:22.

Född: i Karlskrona.

Aktuell: Blekinge Studentkårs ordförande.

Bakgrund: Studerade medieteknik i 2 ½ år innan jag i januari i år blev ledamot som utbildningsansvarig i Blekinge Studentkår. Den första juli tillträdde jag som kårens ordförande.

Familj: Mamma, pappa och två syskon.

Bor: I Karlshamn.

Intressen: Mitt jobb, att umgås med vänner och film.

Läser: Mycket och om allt möjligt. Jag älskar att läsa. Just nu läser jag en bok om Djingis Khan.

Äter helst: Fisk är en stor favorit. Jag är glad för mat och jag tycker att det är roligt att laga mat.

Goda egenskaper: Jag tror att jag har en förmåga att kunna lyssna och att tänka om. Jag är beredd att ändra min åsikt om man kommer med vettiga argument. Jag är också social och har lätt för att prata med människor.

Sämre egenskaper: Jag är väl inte världens mest organiserade människa - det är mitt skrivbord ett bevis på.

Drivkraft: Jag ser att man kan förändra saker - det är en stor drivkraft. Det är också roligt att få lära känna andra människor och människor från andra kulturer.

Dold talang: Hyggligt bra på att jonglera.

bild på julgran

 

 

 

 

- Jag önskar mig en biljett till Roskildefestivalen.

 

 

 

 

 

Redigera
Share Dela