Rapport från Australien


Bild på Claes WohlinEfter 31 timmar från dörr till dörr var jag framme en tidig söndagsmorgon i Sydney för att agera gästprofessor vid University of New South Wales (UNSW).

 

Att landa klockan 06.00 på morgonen efter en sådan lång resa med förväntningar att man ska hålla sig vaken till på kvällen för att komma in i dygnsrytmen är en utmaning. Räddningen blev en lång promenad längs kusten från Clovelly till Bondi Beach och tillbaka igen. Vid 20-tiden var det dock helt omöjligt att vara vaken längre så det var bara att ge sig och sikta in sig på en tidig morgon.

 
På måndagen hade jag nöjet att komma till UNSW första dagen på terminen. Campus myllrade av nya, förväntansfulla och entusiastiska studenter, om än något förvirrade. Förvirringen är lätt att förstå då campusområdet är stort, vilket inte gör det helt enkelt att hitta vägen. Det behövs dock ett stort campusområde när man har 40 000 studenter. Detta betyder att UNSW har fler studenter än Lund och merparten finns inom campusområdet. Både UNSW och Lunds universitet tillhör Universitas 21, som är ett nätverk av stora heltäckande universitet i 13 länder. Lunds universitet är det enda svenska universitet som är medlem i nätverket.

 
Gästprofessuren är placerad vid The Australian School of Business istället för inom teknik som man skulle kunna tro. Detta beror på att området informationssystem och vissa delar av programvaruteknik ligger inom The Australian School of Business. Programvaruverksamheten ligger inom School of Information Systems, Technology och Management (SISTM) som är en del av The Australian School of Business. Inom SISTM arbetar de bland annat med frågeställningar som liknar det samarbete som är etablerat mellan programvaruteknik och managementhögskolan på BTH, så det finns många intressanta möjligheter.

 
Besöket på UNSW har bland annat inneburit diskussioner med doktorander och några masterstudenter om deras forskning. Det har gett god insyn i forskningen inom mitt område på UNSW och även inneburit att jag lärt mig en del om områden som vi inte normalt arbetar med på BTH. Jag har också gett ett antal seminarier, vilket inkluderar tre seminarier på UNSW och ett seminarium på National ICT of Australia (NICTA).

Seminarierna har handlat om vår empiriska forskning inom programvaruteknik, vilket inkluderat både en presentation om hur vi samarbetar med industrin och vilka saker som måste finnas på plats för att lyckas med samarbetet. Jag har även presenterat trender och förändringar i hur programvaruprojekt genomförs. Utöver detta har det funnits goda möjligheter till forskningsdiskussioner. Sammantaget är förhoppningen att gästprofessuren ska innebära ett utökat samarbete mellan UNSW och BTH genom årliga besök från min sida.


Även om det är långt till Sydney och Australien så kan man inte annat än tycka om både landet och speciellt Sydney. Staden är en av de vackraste (om inte den vackraste) storstaden i världen. Det finns ett antal fantastiska stränder i staden. Den mest kända är Bondi Beach där bland annat beachvolleybollen vid sommar-OS 2000 spelades. Utöver detta finns sevärdheter som Operahuset, Harbour Bridge, Darling Harbour och The Rocks. Om man till detta lägger ett oftast väldigt bra väder, då är det svårt att inte falla pladask. Vid besöket i mars är det tidig höst. Temperaturen är runt 25-30 grader. Vädret har varierat från helt blå himmel till molnigt och vi har även fått en del regn. Jag har försökt stå ut med det senare.


Claes Wohlin
Bild: Lesley Land
...................................................
Läs mer
www.unsw.edu.au/
http://www.sydneymate.com/travel_sydney_australia/scenic_sydney/Clovelly_Bondi/Clovelly_Bondi_beach.htm
http://www.universitas21.com/

http://www.business.unsw.edu.au/nps/servlet/portalservice?GI_ID=System.LoggedOutInheritableArea&maxWnd=H_Home&render=on

http://www.sistm.unsw.edu.au/nps/servlet/portalservice?GI_ID=System.LoggedOutInheritableArea&maxWnd=H_Home&render=on
http://nicta.com.au/

 

Redigera
Share Dela