Sexårskris och livets mysterier


Bild på Petra SapicMina sexåringar där hemma ställer kniviga frågor. Om livet, om döden, om mörkret och om spöken och häxor. Bland annat. Eller som nu under påsken om Jesus och påskharen. Jag hade gömt deras påskägg i bagaget på bilen och genom några olyckliga omständigheter fick de syn på dem. Ridå.

 
SVT visade Jesus Christ Superstar. Och jag fick svara på tusen frågor. Varför sjunger de hela tiden? Varför har han långt hår och klänning när han är en pojke? Tycker Jesus om tjuvar också? Varför hjälper inte polisen Jesus? Och tusen andra frågor som gjorde att det hela blev allt mer komplicerat och invecklat. Livets mirakel och mysterier, död och elände är svårt att förstå. Och ännu svårare att förklara.

 
Under påsken blev jag också inbjuden att närvara vid en begravning i trädgården. En skalbagge hade visst blivit rejält tilltufsad. Och en mask blivit överkörd av en sparkcykel. Nu låg de där väl nergrävda i myllan. Ovanpå teckningarna hade två nyplockade påskliljor lagts i ett kors. "Nu sjunger vi en sorglig sång", sa döttrarna och knäppte sina små jordiga händer. De tog ton och sjöng en egen komponerad sång som jag aldrig hört förut. Lite opera, lite melodifestival men naturligtvis vackert, skört och oändligt sorgligt.

 
- Hoppas ni får det mysigt i himlen. Armen, säger dottern.
- Amen heter det, rättar syrran.
- Va?
- Amen säger man, inte armen.
- Jaha. Okej då. Amen. Kom, nu cyklar vi.

Så var det med det. Tårar och skratt. En stunds allvar och sedan full fart framåt. Fina, kloka och viktiga funderingar om livet. Klurigt och svårt att förstå som sexåring. Och ännu svårare att greppa som vuxen. Om det någonsin går att förstå.


Våren har gjort sitt intåg och det har blivit dags för naturens nyanser i brunt att ge vika för värmande och uppiggande färgklickar. Fälten av vitsippor breder ut sig och det spirar och knakar överallt i landskapet.

 
Vårens nummer av Intranytt bjuder som vanligt på en mängd intressanta och läsvärda artiklar. Studerandeadministratör Petra Nilsson har skrivit en tänkvärd krönika med stor igenkänningsfaktor. Vi tar också ett samlat grepp om våra sektionschefer och vill du veta vem utav dem som är hårdrockare, golfare, simfunktionär och yogafantast eller vem som gärna tillverkar smycken på fritiden så är det i Intranytt du får svaren.

 
Vi bjuder på en längre intervju med Melissa Engelke, studentkoordinator på MAM, som tack vare kärleken till en tysk man lämnade Australien för att börja arbeta på BTH. Från Australien har vi också fått en rapport från Claes Wohlin som är gästprofessor vid University of New South Wales i Sidney. Och så klart mycket mycket mera. Trevlig läsning!


Hilsen Petra Sapic

 

Redigera
Share Dela