Sommartider med heliga dagar och minnen från förr

 

Bild på Petra SapicJag är periodare. Ibland kan det gå långt mellan gångerna. Ibland glömmer jag av det helt och tänker inte på det alls.


Men det finns perioder då jag inte kan låta bli. Och då sitter man där och är fast. Och klickar och har sig. Då husknarkar jag på nätet. Klickar mig fram till potentiella husobjekt i Skåne. Ett fritidsboende på hemmaplan.

Det är drömmen det. Att få en trädgård med fruktträd, hägg och syrén. Och en möjlighet att ha ett litet trädgårdsland. Någonstans på den skånska slätten. Tillbaka till rötterna. Om än bara för kortare stunder. Det räcker gott.

I väntan på en egen täppa har jag och en vän blivit med en bit mark. En liten odlingslott. Vi köpte frön och plantor och slet och hade oss under en av de varmare dagarna i maj. Vi grävde, räfsade och vattnade. Barnen fyllde sina små vattenkannor med vatten. Och gjorde sitt bästa för att försöka komma ihåg att inte springa över de nysådda delarna på vår nya odlingslott. Det gick sådär.

Nu går vi in väntans tider på att sommarblommor, nypotatis, rädisor, rabarber, smultron och lite annat smått och gott ska bli skördeklara. Låt oss hoppas på det bästa.

Maj och tiden fram till midsommar brukar vara väldigt intensiv. Mycket ska knytas ihop, både på hemmaplan och på arbetet. Midsommar närmar sig med stormsteg. För att inte tala om Lövmarknaden. För många Karlskronabor är den dagen helig.


När jag precis hade flyttat hit och skulle boka upp möten så blev folk helt förfärade över mitt förslag. "Nej, den dagen är det ju Lövmarknad, det går absolut inte". Att låta sina barn vara på dagis som vanligt den dagen ses av många som ett svek.


För mig är det bara en marknad där jag varje år köper blomsterkransar till döttrarna. Jag har inga sköna barndomsminnen därifrån. Ingen nostalgikänsla. Vi går en sväng där för barnens skull. Men det är inte ett hallelujamoment för mig. Mina barn är desto mer exalterade. Så klart.


Det är fint tycker jag att vi håller fast vid våra olika traditioner. Och håller det som betyder mycket för oss levande. Det är viktiga band bakåt. Det säger något om vem vi är och var vi kommer ifrån. Oavsett var det nu är.


Hoppas ni alla får en skön sommar! Och trevlig läsning av Intranytt.


Hilsen Petra Sapic

 

 

 

 

 

 

 

 

Redigera
Share Dela