Redo för förändringar

 

Bild på sektionschef Katarina OlssonTKS går ett nytt spännande år till mötes. Utveckling och förnyelse är ledorden när flera nya utbildningar ska sjösättas.


Det handlar om att bredda och utveckla verksamheten. Och att konkurrera med andra lärosäten. Och det gäller att möta samhällets strömningar och lyssna på omvärldens önskemål. Vad är det som krävs och vad är det som behövs, konstaterar Katarina Olsson, sektionschef på TKS.


Därför planeras starten av flera nya utbildningar på sektionen. Hösten 2009 ska allt vara klart. Då sjösätts bland annat ett nytt kandidatprogram; samhällsbyggnadsingenjör inom fysisk planering, för att bredda och utveckla fältet kring fysisk planering.
- Det finns aktörer utanför högskolan som har kontaktat oss och efterfrågar detta.


Nytt masterprogram

Samarbetet med Nanjing Forestry University i Kina har också lett till ett nytt mastersprogram inom fysisk planering. För några veckor sedan var representanter från TKS i Kina och klubbade igenom ramarna. I februari lämnas utbildningsplanen in till grundutbildningsnämnden.
- Vi vill utveckla vår forskning. Om vi breddar vår grund- och mastersutbildning så utvecklar vi också vår forskningsverksamhet, säger Katarina Olsson.


Fysisk planering kommer även att få ytterligare en professor knuten till sig. Det är Abdellah Abarkan som tillträder sin tjänst i januari. Två nya doktorander är också på gång.


Engelska i ny förpackning

För att möta konkurrensen från andra lärosäten och locka hit fler studenter kommer engelskutbildningen på sektionen gå igenom flera förändringar. Istället för den traditionella undervisningen får ämnet nytt innehåll och ett nytt utbildningssätt.
- Syftet är att bredda till andra kommunikationsformer än de traditionella. Vi har därför ändrat ämnet till att innehålla digital kommunikation och kultur. Vi arbetar till exempel med digital poesi, identitetsfrågor på internet och mediedesign.


Ett basår inom digital design i Karlshamn med start hösten 2009 är också under planering. Under basåret ska studenter få prova på digital bild & ljudproduktion, webbutveckling, speldesign och programmering.
- Det finns basår på andra ställen men här får de prova på utbildningar. Det gör förhoppningsvis vårt basår mer attraktivt än vid andra lärosäten, menar Katarina Olsson.


Studenternas rättsäkerhet ska garanteras

I år gav högskoleverket klartecken till att använda särskilt urval, det vill säga intervju, personligt brev och arbetsprov, vid antagning till designutbildningar i Karlshamn. Till höstterminen 2008 tycker inte Katarina Olsson att man riktigt hann med att få allt på plats, vilket ledde att man förlorade en del studenter som inte var förberedda på särskilt urval. Men nu är det ett helt nytt läge. Allt slit med processen har gett resultat, menar hon.
- Vi har upprättat rutiner om hur det ska gå till. Det är många delar att ta ställning till och det är inte alltid helt givet. Högskoledirektör Noél Holmgren har också lovat att antagningsenheten ska hjälpa till och ta en aktivare del i antagningsprocessen. Det är viktigt att vi kan garantera studenternas rättsäkerhet.


I maj inleds även ombyggnad av campus Gräsvik och därmed också TKS lokaler. Den beräknas vara klar i december. Bland annat ska en ateljé och två föreläsningssalar byggas till. Även om viss renovering kommer att ske under sommaren blir det kanske lite rörigt vissa perioder, tror Katarina Olsson. Men det är inget som oroar henne. Varken när det gäller renoveringar eller de förändringar i verksamheten som väntar under nästa år.
- TKS har en stabil grundverksamhet. Vi har många svenska studenter på campusbaserade utbildningar. Därför känns det tryggt att satsa. Jag tycker att ska bli spännande med alla förändringar och ser verkligen fram emot 2009.


Text: Petra Sapic
Bild: Sara PerssonTecknad Ren med polkagris i munnen

 

 

 

 

- En långhelg på skidor i de svenska fjällen.

 

Redigera
Share Dela