Uppdrag Kina

Under tiden 10-29 oktober har vicerektor Anders Hederstierna befunnit sig i Kina.
I korta drag handlar det om att Anders bland annat varit vid Shandong University för att diskutera utbytesprogram. Därefter åkte han till Kunming University of Technology and Science för att skriva under ett Memorandum of Understanding om ett samarbete för att etablera ett Konfuciusinstitut på BTH.

Anders, som varit i Kina vid tidigare tillfällen, har skickat en kort reseberättelse med några personliga reflektioner. Det handlar om en del praktiska ting liksom hur man kan undvika kulturkrockar genom att ha viss insikt i kinesisk kultur och deras traditioner.

Hej!

Har på denna resa varit i Shanghai, Hangzhou, Beijing och Weihai. Ska vidare till Kunming och sedan åka hem. Temperaturen ligger på de flesta ställena över eller runt 20 grader. Solen har varit framme utom i Shanghai där luften är mycket förorenad. På kvällarna blir det svalare men ändå inte kallt så här års. Vintern är i antågande och då kan man få problem i just Shanghai. Man har nämligen dragit en linje på kartan - ovanför får man använda central uppvärmning, men inte under. Shanghai ligger under linjen och när vintern slår till får man sova med kläderna på.

Utanför de stora städerna (alltså mindre än fem miljoner invånare) kan man räkna med halva priset på rummen. Här är det rekommendabelt att hålla sig till de stora och nya hotellen. Man får räkna med att i dessa städer kan det ibland vara svårt att göra sig förstådd på engelska. Även om det bara gäller att hitta till en toalett...

I de stora städerna finns naturligtvis alla slag av restauranger. Själv föredrar jag det japanska köket. Om man går på kinesisk restaurang är meningen att man ska beställa in många olika rätter som alla vid bordet sedan delar på. Fyra små rätter alltså men i större format. Utanför de stora städerna kan det bli lokala specialiteter, till exempel i Weihai som ligger vid kusten och där de bara hade skaldjur på bordet. Om man inte vågar testa lite så kan man få gå hungrig en bra stund.

De kinesiska universiteten är mycket angelägna om att bli internationella. Många är beredda att skriva på avtal eller liknande men man måste få en mer personlig kontakt för att det skall hända något. På middagar (business dinners) pratar de inte gärna business utan det är till för att lära känna varandra och skapa en personlig relation. Om man blir bjuden på middag eller lunch är det till synes formellt med bordsplacering och kostym. Men stämningen är inte formell utan ofta väldigt uppsluppen. Man håller tal och skålar så det gäller att hålla huvudet kallt ibland. Efter sådana tillställningar är det lättare att skriva avtal.

Har provat att ta mig fram på allt utom cykel. Tunnelbana fungerar bra men man får räkna med mycket trängsel. Tågen är snabba och punktliga och billiga. Flygen går som de ska men man får hålla reda på vilken flygplats man ska till om man flyger inom landet från Beijing eller Shanghai. Gäller att vara vid gaten i tid för man går ofta ombord på planet på utsatt tid.

Tips: kan vara bra att se till att ha adresser och hotellnamn både på engelska och kinesiska - taxiförare förstår ofta inte den engelska. Man bör ha med sig presenter men det är mer en gest. De ger själva enkla presenter, ofta med universitetens loggor. Men presenter är inte alltid rätt - när jag träffade den regeringsmyndighet som utfärdar licenser för uppdragsutbildare i Kina (vår unika tillgång på denna marknad) gav vi en enkel present men det visade sig vara fel - det kan tydligen uppfattas som att de fick mutor.

Hälsningar: Anders

 

 

 

Redigera
Share Dela