Uppskattad spelhåla med funktionshinder


Ett femtiotal studenter från utbildningen digitala spel på BTH kom för att lyssna till det seminarium som hölls i Ateljén den tionde mars, på BTH:s campus i Karlshamn. Seminariet handlade om hur funktionsnedsättningar påverkar förmågan att spela och om strategier som framtida spelutvecklare kan tillämpa för att minimera problemen.

 

Bild från spelhåla aktiviteten

Seminariet genomfördes tillsammans med företaget Funka Nu och Föreningen Furuboda i Åhus. Föreläsningen inleddes med orden "Datorspel är en mänsklig rättighet" och redan där var åhörarnas uppmärksamhet fångad. Föreläsningen fortsatte sedan med en inledande berättelse om Gustav, 16 år som råkade ut för en mycket svår olycka men som med hjälp av dagens vård räddades till livet, men med svåra skador som följd.

 
Under sin rehabilitering fick Gustav möjlighet att använda datorspel för att komma tillbaka, men hur kul är det att upptäcka att det enda spel som fanns anpassat var "grodan froggy" när man är van att spela strategispel med sina kompisar?


Ingen vill vara en looser

Föreläsningen varade lite drygt en timme och åhörarna fick tänka till runt begrepp som "ingen vill vara en looser" och "med fusk och sårbarhet kan en funktionshindrad spela samma spel som sina kompisar". Under föreläsningen togs också upp att genom att vidga målgruppen för spel finns det inte bara social vinster utan även pengar att tjäna.


Direkt efter seminariet fick studenterna sedan möjlighet att testa på olika spel som är vanligt förekommande på marknaden, fast med andra sätt att styra än studenterna var vana vid. Fyra olika stationer hade riggats där man kunde styra spelen till exempel genom brytare som styrs med nacke och huvud eller via en liten "pekare", mindre än ett frimärke i storlek, som sattes på pannan. Möjlighet fanns också att spela ett av spelen mot en gamer, med funktionsnedsättning, som med stor glädje klådde sina motspelare gång på gång.


Text: Kristina Fridensköld
Bild: Kristina Fridensköld

Redigera
Share Dela