Utökat samarbete mellan BTH och Kamerun

 

BTH har flera internationella samarbeten. I maj besökte medarbetare från sektionen för teknik Kamerun för att teckna ett samarbetsavtal mellan BTH och universitetet i Duoala.

I maj månad besökte Jan-Olof Gustavsson, sektionschef på TEK, tillsammans med universitetslektor Sharon Kao-Walter och doktorand Etienne Mfoumo Kamerun. Sedan tidigare har TEK ett forskningsutbyte med Kamerun inom området maskinteknik. Även flera doktorander och studenter på TEK kommer från Kamerun.

Under besöket tecknades ett samarbetsavtal med universitetet i Doula rörande samarbetet inom såväl forskning som grundutbildning.

- Jag hoppas att vi även i fortsättningen kommer att ha många studenter och doktorander från Kamerun, även om det införs avgifter för internationella studenter. Därför är det viktigt att ha en nära relation till några partneruniversitet i Kamerun som kan hjälpa oss med rekrytering och urval, säger Jan-Olof Gustavsson.

Under resan i Kamerun besöktes även ett mindre universitet, BUEA, som av många anser vara det bästa i landet.

- BUEA har just börjat utveckla sin masterutbildning inom teknikområdet. Här är det möjligt att vi kommer att finnas med som rådgivare.

bild från Kamerun 

Stor uppmärksamhet i media

Sharon Kao-Walter och Etienne Mfoumou fick även möjlighet att träffa forskarkollegor som de samarbetar med. De knöt även ett antal nya kontakter som kan visa sig vara värdefulla i framtiden. Deras forskning går ut på att använda lokalt växtmaterial för tillverkning av byggnadsmaterial och papper.

Ceremonin där Jan-Olof Gustavsson undertecknade MoU-avtalet fick stor uppmärksamhet i media.

- Intervjuer som gjordes i samband med ceremonin sändes på tv flera gånger de följande dagarna, säger Jan-Olof Gustavsson.

Text: Jan-Olof Gustavsson och Petra Sapic
Bild: Jan-Olof Gustavsson

Redigera
Share Dela