Nyhetsbrev 3, 2005-03-14

Webbplatsundersökning 2004 vs 2003

Jämförelsen mellan webbplatsundersökningarna 2004 och 2003 är nu klar. En sammanfattning och en rapport finns publicerad på www.bth.se/info/webbforum. För att sammanfatta den väldigt kort är de positiva omdömena om webbplatsen fler nu än tidigare och man kan se en klar förbättring i hur användaran hittar på webbplatsen. Fortfarande fins det dock problem med strukturen.

Tillgänglighet - bilder

Det är jätteviktigt att ni skriver alt-texter (den gula textrutan som dyker upp när muspekaren hålls över en bild) till alla bilder ni publicerar på webbplatsen, inte minst ur tillgänglighetssynpunkt.

Om all information finns även som text, kan blinda och synsvaga tolka webbsidan (och även de som stängt av bildfunktionen på webbläsaren av andra orsaker). Använd ALT-attributet för att ge alla grafiska objekt en alternativ text. I WebEditPro fyller du i ALT-texten genom att högerklicka på bilden i redigeringsläget och välja "Bild..." och fylla i beskrivningen i titelfältet som finns längst ner.

Tänk på att ALT-texten bör fylla samma funktion som bilden. Om du vill ha tips på hur bra alt-texter ska skrivas, titta till exempel på www.hi.se eller www.funkanu.se och håll pekaren över deras bilder.

Bildstorleken i webbläsaren

Om du har en bild på webbplatsen som är för stor och du vill förminska den ska du INTE göra det i publiceringssystemet. Bilden kommer att se mindre ut, men ligger fortfarande kvar i orginalutförandet, vilket medför att nedladdningen tar längre tid eftersom en stor bild tynger ner en webbsida. Dessutom blir visningskvaliteten sämre. Vill du förminska en bild (tänk på att maxbredd är 370 pixlar på vår webbplats) ska du göra det i ett bildbehandlingsprogram - men det går bra att göra i vilket bildbehandlingsprogram som helst, du behöver inte ha photoshop.

Nya webbsidor

Webbforum har fått nya webbsidor. Adressen dit är www.bth.se/info/webbforum, men den gamla adressen ska ocskå fungera. Här hittar du alla nyhetsbrev och lite annat smått och gott.

Redigera
Share Dela