Nyhetsbrev 6, 2005-06-22

Anmäl dig till utbildningen i tillgängliga webbsidor

Utbildning i tillgängliga webbsidor hålls, som jag tidigare meddelat, förmiddagen den 20 september samt förmiddag+eftermiddag den 27 september. Anmäl dig senast den 5 september till jenny.gustavsson@bth.se. Utbildningen är kostnadsfri för anställda på BTH.

Innehåll dag 1: Mariana Sahlström pratar om olika funktionshinder och vilka funktionshinder som är vanliga bland studenterna på BTH. Jenny Gustavsson berättar om varför vi måste tillgänglighetsanpassa vår webbplats och vilka regler och riktlinjer som finns.

Innehåll dag 2: Stina Johansson från ETU berättar om hur du gör din information tillgänglig på webben utifrån de förutsättningar som finns på BTH. Susanne Arnesson som är blind visar hur hon använder webben.

Viktigt med tydliga rubriker på webben

En rubrik ska ge läsaren en rimlig chans att förstå vad hon kan vänta sig av den följande texten. En rubrik på webben läses ofta helt utan sammanhang (eller med ett mycket litet sammanhang); som en av många träffar i en lista hos en sökmotor, som en länk på en annan sida, eller på en bokmärkeslista. Också när rubriken läses tillsammans med sin text, ger webben mindre sammanhang än en tidning. Det beror på att så mycket mindre av en text är synlig i bildskärmsfönstret. Rubrikerna är också ett av elementen som sökmotorerna använder för att avgöra om sidan innehåller relevant information och hur den rankas i sökresultatet.

Det viktigaste i texten ska vara med i rubriken. En bra rubrik är kort, begriplig och ärlig.

Nyhetsbrevet tar semester

Nästa nyhetsbrev kommer ut i mitten av september. Hoppas ni alla får en trevlig sommar och en härlig semester!

Redigera
Share Dela