Nyhetsbrev 2, 2005-02-14

Tillgängliga webbsidor - textstorlek

Ett av problemen med vår webbplats i dag är enligt många texten. Den är för liten och/eller för ljust grå, helt enkelt svårläst. Vad man normalt rekommenderar är att ändra textstorleken i den egna webbläsaren. Nackdelen är att det då bara är texten i satsytan som blir större. Länkar och text i menyerna förblir små. En annan nackdel är att detta bara fungerar för webbsidor gjorda i Lotus-klienten. Webbsidor gjorda i WebEdit Pro förändras inte alls om man ändrar textstorlek i webbläsaren.

Detta problem gäller Internet Explorer och tidigare versioner av Netscape (kanske även monzilla). Firefox och senaste versionen av Netscape klarar av att förstora all text, oberoende av om det är gjort i Lotus eller Web Edit Pro. Använd Ctrl och + eller - för att öka eller minska textstorleken. Ctrl och 0 gör att du kommer tillbaks till normalt utförande.

Laddar hem Firefox gör du på:

http://www.mozilla.org/products/firefox/

Netscape finns på:

http://channels.netscape.com/ns/browsers/download.jsp

Bli bättre på att använda bilder på webben

Det är enkelt, snabbt och billigt att publicera bilder på webben. Dessutom livar det upp sidorna och kan tillföra texten något extra. Men många bilder på webben är för dåliga. Det handlar inte bara om att kunna komprimera dem, använda photoshop och att göra rätt i publiceringssystemet. Lika viktigt är det att tänka rätt när det gäller bilder. Webbpennan skrev förra året en användbar artikelserie om bilder, laddad med många bra och nyttiga länkar.

1. vad ska du ha bilden till?

http://webbpennan.com/art/art60.asp

2. så hittar du rätt källa

http://webbpennan.com/art/art64.asp

3. bildpolicy användbar vägledning

http://webbpennan.com/art/art67.asp

4. perspektiv, komposition och sammanhang

http://webbpennan.com/art/art71.asp

Webbforum får nya webbsidor

Webbforum ska inom kort få nya webbsior, men länken dit kommer att vara densamma:

http://www.bth.se/forpersonal/webbforum

Redigera
Share Dela