Nyhetsbrev, 2005-09-15

Delrapport för en tillgänglig webbplats

Lagom till budgetarbetet drar igån har jag sammanställt en delrapport över arbetet med en tillgänglig webbplats. I rapporten tar jag Handikappombudsmannens riktlinjer för en tillgänglig stadsförvaltning som utgångspunkt för arbetet på BTH. HO kräver bland annat att webbplatsen ska följa WAI:s riktlinjer. I dag är det inte många av dessa riktlinjer vi uppfyller. En del klarar vi, med lite arbete, av att uppfylla så som webbplatsen är byggd idag, men allt för många och viktiga riktlinjer kan vi inte uppfylla utan genomgripande förändringar av webbplatsens uppbyggnad.

Därför föreslår jag i rapporten att jag, tillsammans med IT och nya media, gör en grundlig genomlysning av vår webbplats enligt WAI:s riktlinjer och att vi under 2006 får ytterligare medel för att göra nödvändiga förändringar så att vår webbplats blir tillgänglig. Denna rapport kommer i dagarna lämnas till förvaltningschefen.

Under hösten kommer jag arbeta med att ta fram några korta informationstexter på lättläst svenska och teckentolkade texter för webbplatsen. Dessutom utbildas ett femtontal personer i organisationen i tillgänglighet under september.

HO:s riktlinjer för en tillgänglig stadsförvaltning

WAI:s riktlinjer för webbinnehåll

Webbforums årliga möte

En gång om året försöker jag anordna ett möte för webbforum. I slutet av förra året träffades vi och diskuterade vad som behöver utvecklas på webbplatsen. Någon gång i höst är det dags igen. Jag har funderingar på att kombinera detta med en webbrelaterad föreläsning. Har du tips och idéer om vad vi skulle kunna belysa - kontakta mig!

Viktigt att optimera bilder för webben

Bilder och fotografier kan som bekant göra en webbsida mer attraktiv och tilltalande. Samtidigt gör de att sidan blir mer utrymmeskrävande och tar längre tid att ladda. Det finns dock några enkla saker man kan göra med bilderna för att optimera dem för visning på webb. Tipsen i den här artikeln vänder sig till dig som har Photoshop.

Ett tips till alla som jobbar med webbsidor som innehåller bilder är att skaffa sig Photoshop, eller Photoshop Elements, som inte är lika avancerat. Den lilla bildbehandling du kan göra direkt i Lotus Notes eller Web Edit Pro är inte tillräcklig. Om du minskar storleken på bilden i tex Web Edit Pro förändras inte det utrymme bilden tar upp - bara visningsstorleken. Därmed kan webbsidan bli väldigt tung att ladda.

Artikel: Att optimera bilder för webben (IDG.se)

Jenny Gustavsson, webbredaktör

Redigera
Share Dela