Distansåtkomst via VPN

Via distansåtkomst når du BTH:s interna IT-resurser även om du inte befinner dig på campus. Tjänsten riktar sig i första hand till personal som har en bärbar dator och befinner sig på annan plats än BTH:s campusområde. Tjänsten ger dig samma åtkomst som om du befinner dig på BTH:s campus, dvs du kan mappa en nätverksenhet mot lagringsutrymmet. 

Vad behöver jag?

Uppdaterad dator

Du kan använda vilken dator som helst, men för att nå vissa specifika resurser (som tex Agressoklienten) krävs en identifierad BTH datorarbetsplats.Vid uppkoppling kontrolleras bland annat att datorns operativsystem är uppdaterat och att virusskyddet är uppdaterat och aktivt.

Mobiltelefon med registrerat nummer i BARD

För att verifiera att rätt användare ansluter används ett engångslösenord som skickas ut via SMS, du måste alltså även ha tillgång till en mobiltelefon och mobiltelefonnumret måste även vara registrerat i BARD för att du ska få en SMS-notifiering. Har du inte angett ditt mobiltelefonnummer, kontakta din BARD-administratör  (Du kan även ange ett privat mobiltelefonnummer för denna tjänst.) När ditt nummer är uppdaterat dröjer det till nästa dag innan synkning är gjord och systemet kan använda ditt telefonnummer.

Så här gör du:

  • Registrera ditt mobilnummer i BARD (görs av BARD-administratör).
  • Kontrollera att datorn du ansluter med har ett uppdaterat och aktivt virusskydd, samt uppdaterat operativsystem..
  • Öppna en webbläsare och gå till webbsidan http://vpn.bth.se/
  • Logga in med ditt AD-konto (i de flesta fall de kontouppgifter du använder för att logga in på din BTH-dator på AD-domänen).

Vid första inloggningen görs en installation av en klient, svara ja på alla frågor.Efter inloggning har du samma åtkomst till IT-resurser som om du befinner dig på BTH:s campus.

Att komma åt hemkatalog (J:) eller annan nätverksenhet:

Om du använder VPN-tjänsten på en privat dator så behöver du göra en mappning för att komma åt hemkatalogen och andra nätverksresurser. Läs om hur du gör för att ansluta och koppla ifrån nätverksenheter på din dator.

Att ansluta med telefon, surfplatta eller annan enhet som saknar virusskydd:

Se beskrivningen ovan, men använd i stället webbsidan http://vpn.bth.se/mobil för att ansluta.

 

Redigera
Share Dela