I pressen

På denna sida kommer du att finna nyheter med anknytning till ämnet sociologi. Doktorander och professorer som är aktuella i pressen kommer belysas. Debatt med sociologisk anknytning kommer även att lyftas fram. För mer dagsaktuella händelser rekommenderar vi nedanstående länk till Googles nyhetstjänst.

Länk till Google News


BTH:s Sociologiutbildningen rankas högst - Blekinge Läns Tidning

Om du vill läsa sociologi och sedan få jobb efter examen, då ska du välja BTH. Det säger Svenskt Näringsliv som har rankat landets högskoleutbildningar efter hur väl de samarbetar med arbetslivet.

Länk till BLT


Självmord på arbetsplatsen smittar

Att risken för att begå självmord ökar om en familjemedlem tagit sitt liv är känt sedan tidigare. Sambandet bekräftas också i en ny studie vid Stockholms universitet och University of Oxford, Storbritannien. Men av studien framgår något som tidigare varit okänt: Självmord på arbetsplatsen ökar risken för att fler ska ta sitt liv. Spridningseffekten, som bara är statistiskt säkerställd när det gällde männen, är betydligt större än den av självmord i familjen eftersom fler individer berörs.

Länk till NewsDesk


Ny sajt ska ge bättre bild av ungdomarna i Rosengård

I en C-uppsats i sociologi intervjuade hon barn på Rosengårdsskolan och Örtagårdskolan om vad de gjorde på fritiden och på sommarlovet. – Tänka sig, de var precis som alla andra barn. De chattar på MSN och spelar World of warcraft.

Länk till Sydsvenskan


Osynliga regler styr livet på campingplatsen

Om denna gemenskap har Jeanette Bengtsson i Träslövsläge skrivit en C-uppsats i sociologi, "Campingliv - ett tryggt liv i en otrygg värld?

Länk till Dagens Nyheter


Hon forskar om rasism

Ulrika Schmauch, som undervisar i sociologi på Mittuniversitetet, har undersökt den vardagsrasim som drabbar människor med afrikansk ursprung i Sverige. Det hon fann är inte smickrande. För visst finns rasismen och det är svårt att göra motstånd mot den.

Länk till Sundsvalls tidning


"Tvåsamhet strider mot vår natur"

Dagens digitala verklighet har på ett enkelt sätt gett oss nya verktyg att meddela oss med varandra menar Bo Lewin, sexolog och professor i sociologi på Uppsala universitet.

Länk till Aftonbladet


"En skamfläck för Växjö universitet"

 

Doktorander och forskare inom ämnena sociologi och historia på Växjö universitet kritiseras starkt av statsvetaren Emil Uddhammar. Emil Uddhammar skriver; "Studenter bör känna till att kurser inom ämnena historia och sociologi genomförs där historieförnekelsen har sin största grund". Bakgrunden är den att 253 akademiska forskare runt om i landet, däribland forskare ifrån Växjö, skrivit på en protestlista mot regeringens stöd till Forum för levande historia upplysningskampanj om kommunismens brott mot mänskligheten.

Nedan följer länkar för att djupare kunna sätta sig in i debatten.


Länk till Smålandsposten

Länk till Dagens nyheter/Debatt

Länk till Levande Historia

Länk till Historieupproret


"Den rosa overallen - Om genusfostran, modeller av jämställdhet och identitetspolitiska markörer"

 

Här hittar du en intressant och uppmärksammad avhandling av Fanny Ambjörnsson. Avhandlingen tar upp hur kläder spelar en central roll för hur genus iscensätts, manifisteras och i vissa fall ifrågasätts.

Länk till PDF


Är svenskar mer jämställda än andra nationaliteter?

 

Den frågan ställer sig Gudrun Schyman, talesperson för feministiskt initiativ, med anledning av TV-serien Kungamordet. I denna serie uppmärksammas det att våld mot kvinnor- oavsett om förövaren är svensk eller utländsk - bygger på samma patriarkala strukturer.

Länk till Expressen


Många vill jobba mindre för att få mer fritid

 

Jörgen Larsson, doktorand i sociologi vid Götebors universitet, redovisar i sin senast studie att över hälften av nordvästra Skånes föräldrar är bereda att jobba mindre för att få mer tid med sina barn.

Länk till HD


Tortyrmetoder ett arv ifrån det fransk-algeriska kriget

 

De toryrmetoder som president Bush häromledes lade in sitt veto för att få behålla, är ett arv från det fransk-algeriska kriget. Den franska militären använde där allt mer brutala metoder mot den muslimska civilbefolkningen, säger Marnia Lazreg, professor i sociologi, i sin senaste bok " Torture and the twilight of empire".

Länk till Dagens Nyheter


Fokusgrupper som metod framgångsrik

 

Mats Engelbrektsson, ordförande för utvecklingsområde Lika villkor för kvinnor och män, visar att fokusgrupper som metod ger positivt resultat. Metoden har upplevts som tydlig och den har skapat intresse för jämställdhetsarbetet på myndigheterna, säger Mats Engelbrektsson

Länk till utvecklingsrådet


Tysk sociolog anklagad för terrorism

 

Dr. Andrej Holm och hans kollega Dr Matthias B, blev arresteradeoch förda ti ll Berlinfängelset. Polisen hävdar i sin bevisning att sociologerna har använt "fraser och nyckelord" i sina publikationer, som också används av militanta grupper. Ord som "inequality" och "gentrification" gavs som exempel. Samtidigt hade sociologerna mött med tyska aktivister och haft mobiltelefonerna avslagna under mötet, vilket fick polisen att se detta som ett tecken på "konspirationsbeteende".

Länk till Guardian


Den internationella kvinnodagen firas över hela landet

 

I jämställdhetens tecken firas den internationella kvinnodagen den 8:e mars. Demonstrationer, seminarier och underhållning blandas för att belysa denna viktiga dag.

Länk till AlltomStockholm


Sociologiprofessor utvecklar maskin som mäter skratt

 

Den japanske socilogiprofessorn Yoji Kimura, verksam vid Kansai-universitetet i Osaka, önskar mer humor och skratt i människors vardag. Han har därför forskat i vad det är som får oss att skratta och varför det är så viktigt kunna skratta. - Att skratta gott är väldigt viktigt för mänsklig utveckling, säger Kimura.

Länk till Expressen


"Vi måste också få njuta av sex utan skam"

 

Sociologiprofessor Soumaya Naamane-Guess kämpar för marockanska kvinnors rätt till ett gott kärleksliv. I sin bok Audelà de toute pudeur (Bortom all blygsel) beskriver hon hur sexualitet inte har något med skam att göra. - Det jag försöker säga är att Islam rekommenderar njutning, naturligtvis inom äktenskapet.

Länk till SVD


Regeringen ger fortsatt stöd för insatser mot hedersrelaterat våld

 

Totalt 38 miljoner sätter regeringen in i stöd för att fortsätta främja insatser mot hedersrelaterat våld. Uppdraget går till länsstyrelsen som ska verka för att utbilda personal inom socialtjänsten och även finna utökade lösningar för skyddat boende.

Länk till Folkpartiet


Våld mot kvinnor ett växande problem enligt Sociologiprofessor

 

Yakin Erturk, Sociologiprofessor och FN:s rapportör om våld mot kvinnor visar i en ny rapport att våldet mot kvinnor har ökat i Sverige.

Det största problemet är att den personal som de misshandlade kvinnorna söker sig till inte har den rätta kunskapen för att kunna hantera situationen.

Länk till Corren


Politik för jämställdhet ifrågasätts

 

I det senaste förslaget ifrån alliansen lyfts det fram att barnbidraget bör delas lika mellan båda föräldrar. Socialdemokraterna stödjer förslaget men Kristdemokraterna är skeptiska. "Det kan motverka jämställdhetsarbetet", säger riksdagsledamoten Eva Johansson (KD) till SVD.

Länk till SVD


Pär Ström anser att feminism bör ersättas med humanism

 

Jämställdhetsarbetet i Sverigehar enligt Pär Ström tagit en ny vändning. Istället för att anse att kvinnan är den som förtrycks i dagens samhälle tycker Pär Ström att mannen är den som underkuvas.

Länk till SVD

Redigera

Redigera
Share Dela