Vi måste tänka om Tänk om det går

Karlskrona en onsdagskväll i oktober. Plötsligt tycks allt intressant inträffa samtidigt. Minst fyra olika arrangemang kolliderade. Jag valde i alla fall att lyssna till Göran Carstedt, ännu ett intressant samtal i serien The Karlskrona Dialogues, offentliga föreläsningar om hållbarhet.Det är Blekinge tekniska högskola, (BTH), som står för arrangemanget, men med landstinget, BBI (Blekinge Business incubator) Det Naturliga steget, Karlskrona kommun, länsstyrelsen och Region Blekinge som sponsorer.

Göran Carstedt är en intressant föreläsare, som fick oss att fundera över vad ett bra ledarskap är, och då handlar det inte bara om företag och jobb, utan om familj, vänkrets, föreningar och så vidare. Med sina breda erfarenheter från företagsamhet i hela världen, inte minst inom Volvo och Ikea, kunde han locka oss till skratt. Vem känner inte igen de tre tredjedelarna. När en ny chef kommer blir en tredjedel entusiastisk, en tredjedel blir intresserad men avvaktande, och tredjedel direkt kritisk. Men företagen måste rymma alla tre tredjedelarna och man måste prata med dem på olika sätt. Det måste finnas plats även för petimetrar och sura gubbar, menade han.

Det viktiga är hur vi tänker. Vilket samhälle vill jag se omkring mig i framtiden? Hur ska jag tänka och göra för att det ska bli så? En företagsledare bör inte fundera på vad som är bra för företaget utan tvärtom: vad är vårt företag bra för? Vem skulle sakna oss om vi försvann? I dag ser vi på samhället alltför tekniskt, som en maskin med olika delar, som man försöker maximera. Man får inte glömma att alla delar måste passa ihop. Du springer inte i väg och skaffar världens bästa växellåda till din bil, bara för att upptäcka att den inte går att montera in i bilen över huvud taget.

Av detta följer att man måste se helheten; relationerna och funktionerna. Man kanske kan köra en bil, eller en maskin, men man kan inte köra en tonåring. Alla delar måste in i vårt tänkande; sanning, etik, estetik. Det gäller att hitta balanspunkten, meningen med det vi gör. För att belysa den nya tidens tänkande tog Göran Carstedt exemplet med ägandet. Har jag en sak, en pryl, i handen, äger jag den. Ger jag bort den äger jag den inte längre. Men om jag har en idé och delar med mig av den, kanske den jag talar med, delger mig sin idé, då har vi plötsligt två var!

Tillsammans med de rätta tankarna som flera delar, där uppstår kraft. Vi behöver alltså inte skrota det gamla dåliga samhället, som långsamt förtär vår planet, utan vi kan kväva det med nya bättre tänkesätt. Han räknade upp en rad exempel på nya tankar; företag och organisationer som tänker på ett nytt sätt, i samklang med naturen. Man kan vara pessimist intellektuellt sett, bara man är optimist i sina känslor,sina drivkrafter. Människor ogillar inte förändring, men de ogillar att tvingas ändra sig. Ju mer man trycker på, desto större motstånd.

Man behöver nog vara optimist när det går ett steg fram och två bak. I går meddelade Volvo att man lägger ner produktionen av sin Bi-fuel, en Volvo som går att köra också på gas, vilket minskar utsläppen.
Håhåjaja

------------------------------------------------------------------------

Datum: 20061006

Tidning: BLT

Sida: B30

ingalena.fischer@blt.se

Edit
Share Share