Införd:
04/14/2014 03:00 PM

Planeringsstudenter framgångsrika i FN-tävling

Laget med BTH-studenter och studenter från Marocko vann en av de regionala finalerna och kom tvåa i den internationella tävlingen som FN anordnat på temat att förnya bostäderna i världens miljonprogram.

Tävlingen UN Habitat Competition on Urban Renewal of Mass Housing har nyligen avgjorts vid World Urban Forum i Medellin i Colombia. Tävlingen vänder sig till kreativa och innovativa studenter, eller nyutexaminerade, världen över hade 300 lag anmälda. Tävlingen syftar till att förnya och att hitta socialt, ekonomiskt, miljömässigt och kulturellt hållbara urbana lösningar på bostäderna som finns i världens miljonprogram.

Ett av lagen i tävlingen var Team Casablanca som bestod av två studenter från BTH:s masterprogram i stadsplanering; Jennie Luthander och Karolina Gustavsson, och två masterstudenter från universitetet i Rabat; Sara Bakkas och Siham Elyadary. De valde ut området Sidi Moumen i Casablanca för sin studie. Studenterna tillbringade 10 dagar i distriktet, hade dialoger med medborgarna, lokala myndigheter och lokala föreningar. De har särskilt tittat på sop- och avfallshantering och gröna och offentliga utrymmen. Studenterna har sedan utarbetat idéer för hur området, som delvis är slum, ska kunna förbättras.

Laget vann en av de regionala finalerna och kom på andra plats i den stora internationella tävlingen.

– Jag har aldrig varit med i en liknande tävling förut så det har varit otroligt spännande. Speciellt att vi fick möjligheten att vara på plats i Sidi Moumen i Casablanca. Det är ett minne för livet. Jag har också lärt mig otroligt mycket och har fått omvärdera i stort allt jag har lärt mig om hur man "ska" planera, berättar Jennie Luthander.

– Jag hoppas verkligen att våra förslag och koncept kan bli verklighet i Sidi Moumen och att vi får vara med i det arbetet, säger Karolina Gustavsson.

För mer information, kontakta Jennie Luthander via e-post: jennie.luthander@gmail.com eller Karolina Gustavsson via e-post: gustavssonkarolina@gmail.com

Faktabakgrund
Sedan 1950-talet har efterfrågan på bostäder världen över varit enorm på grund av snabb befolkningstillväxt och urbanisering. För att klara efterfrågan var uppbyggnaden av så kallade miljonprogram den bästa lösningen under 1950- till 1970-talen. Dessa områden är idag i stort behov av reparation och förnyelse.

Juryns motivering
"A sofisticated theoretical concept on sustainable design and a remarcable participatory approach to social and cultural empowerment, introducing a new dimension of inclusive urban planning: academic social responsability."

 

Källa:
Kommunikationsavdelningen den 14 april 2014

Redigera
Share Dela