Införd:
10/07/2015 08:22 PM

Behandling hos naprapat är effektivare

Att få behandling av en naprapat vid muskel- eller ledvärk kan vara mer effektivt än att få en ortopedbehandling och det är dessutom billigare. Det visar ny forskning i tillämpad hälsoteknik vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola.

- Jag har sett att naprapati är mer effektiv än ortopedi, både vad gäller behandlingseffekter men även kostnadseffekter, när jag tittar på personer i arbetsför ålder som remitterats till ortoped, men inte är i behov av operation. Fick vi tydliga riktlinjer och ett samarbete mellan landsting och specialister i manuell terapi, som naprapati, skulle det dels kunna minska lidandet för patienter med funktionsnedsättande smärta i muskler och leder, dels minska vårdkostnaderna, säger Stina Lilje.

Stina Lilje har i sin avhandling studerat hur smärta i muskler och leder hindrar människors dagliga liv. Slutsatserna i avhandlingen är att det finns kopplingar mellan smärta i åldrarna 60–78 år och psykosocial såväl som tung fysisk belastning. Smärtan finns ofta i ben, knä eller fot samt i axel eller arm hos de här patienterna. Samma sak gäller patienter i kö till ortoped och avhandlingen undersöker även om det går att behandla vissa patienter med naprapati.

Slutsatserna i avhandlingen är att biomekanisk behandling, som naprapati, kan ha goda effekter på behandlingsresultatet och är dessutom billigare än ortopedbehandling. Det visade sig även gälla i ett fall med en vanlig, men svårbehandlad åkomma som ”frusen skuldra”.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Fredagen den 9 oktober
Tid: Kl 13:15
Plats: Sal G340, hus G, BTH, Campus Gräsvik, Karlskrona
Vänligen observera att det inte går att komma in i salen efter att disputationen startat.

För mer information, kontakta Titti (Stina) Lilje via e-post: titti.lilje@bth.se eller via telefon 0708-23 33 32.

Källa:
Kommunikationsavdelningen den 7 oktober 2015

Redigera
Share Dela