Kim Civilingenjör

Möt Kim - Civilingenjör i spel- och programvaruteknik

Du går en ganska ny utbildning i spel- och programvaruteknik. Kan du berätta mer?
Den här utbildningen var verkligen mitt i prick för mig! Den är precis vad jag hade önskat mig. 
Det är en bra och gedigen civilingenjörsutbildning som gör att jag får en bra examen när jag är klar. Den har kanske mer genomslagskraft än en vanlig spelutbildning. Dessutom tycker jag om kombinationen av spel- och programvaruteknik. Och om jag tröttnar på spelutveckling har jag lika goda möjligheter att få jobb inom övriga mjukvarubranschen!

Spelar du mycket själv?

Nej, faktiskt inte! Att programmera är roligare än själva slutprodukten.

Hur kom det sig att du började med programmering?
Jag har programmerat sedan jag var 12 år. Min mamma jobbar på ett datorföretag som anordnade sommarkurser för anställdas barn. Jag anmälde mig och har hållit på med det här sedan dess!

Varför tycker du att programmering är så roligt?
Det är en lyckokänsla när jag löser problemet. Att jobba med programmering är väldigt logiskt. Att datorn är en avancerad maskin som jag kan styra och påverka är också kul. Fokuseringen på spel ställer krav på att använda datorns resurser på ett effektivt sätt, det är en snålare programmering kan man säga. Dessutom blir det en mycket roligare slutprodukt än ett bokföringsprogram!

Vilken kurs är roligast hittills?
Det är kursen i 3D-programmering, och den har också varit den mest avancerade kursen hittills. Att bygga upp ett landskap i 3D som man kan gå runt i och bygga partikelsystem med rök och vattendroppar från fontäner är jätteroligt!

Vad har du för drömjobb?

Jag vill jobba som spelprogrammerare, och gärna ha en projektledarroll. Jag gillar att ha överblick över jobbet och se till att det blir gjort. Samtidigt vill jag inte tappa programmeringen. Ubisoft Massive i Malmö är ett större företag i spelbranschen som jag gärna vill jobba för!

Hur är fördelningen mellan tjejer och killar på din utbildning?
Jag är faktiskt den enda tjejen i klassen, och på hela utbildningen någonsin! Tjejer som är intresserade av programmering söker sig istället till systemvetarutbildningen. Det faktum att det är en civilingenjörsutbildning kanske avskräcker en del tjejer. Att den här utbildningen dessutom handlar om spel gör att den får en viss stämpel och det är också avskräckande för många tjejer, tyvärr! Men det här är en bra, seriös utbildning där du lär dig mycket, och du kan inte glida igenom den.

Läs mer om Civilingenjörsutbildningar på BTH
Läs mer om programmet Civilingenjör i spel- och programvaruteknik

Share Dela
Redigera