Sara Datorsäkerhet

Möt Sara - Civilingenjör i datorsäkerhet

Du läser datorsäkerhet, vad innebär det?
Det är en civilingenjörsutbildning där vi lär oss om olika typer av säkerhet i datorsystem. Det kan handla om att konstruera brandväggar eller att knäcka lösenord. Tänk en kriminalserie som CSI - fast inom IT! Vi läser mycket matte och programmering, men också specialkurser inom hårdvara, mjukvara, datorvirus och forensics. Senare under utbildningen vet jag att vi kommer att få som uppgift att halva klassen ska försöka hacka sig in på skolans datorer, medan andra halvan av klassen ska försöka förhindra att de lyckas.

Berätta om något projekt som ni har arbetat med?
Under första året läste vi en kurs i säkerhetsteknikens grunder. Då gjorde jag ett projektarbete om att avlyssna nätverk. Jag öppnade upp mitt trådlösa nätverk så att andra kunde använda det. Då kunde jag få fram vilka sidor de besökte och se deras e-postadresser och inloggningar på MSN. När jag hade personernas e-postadresser var det lätt att få fram foton och hemadresser på dem, till exempel via Facebook. Jag blev skrämd av hur lätt det var att ta reda på sådana saker och insåg verkligen hur lättillgängligt allt är på nätet. Man behöver inte ens ha några djupare kunskaper i hur man hackar sig in i datorsystem.

Är du engagerad i Karlskronas studentliv?
Ja, jag jobbar på Kåren med lite allt möjligt - som bartender, hjälper till i köket eller står i garderoben. Nu är jag också sekreterare i en förening för civilingenjörsstudenter som ordnar studentfester, grillningar, ölprovningar med mera. Karlskrona är en mycket bättre studentstad än vad jag trodde!

Hur kom det sig att du började plugga?

Jag tog fyra års studieuppehåll efter gymnasiet då jag jobbade på McDonald's och som tågvärdinna på SJ. För mig var det väldigt viktigt att få några år ledigt från skolan för att bli sugen på att plugga igen. Jag kan starkt rekommendera att ta åtminstone ett sabbatsår. Det var min mamma som mer eller mindre tvingade mig att söka till högskolan. Hon tyckte att det började bli dags! Jag sökte 18 olika program på åtta olika skolor, så att det blev Karlskrona var en slump. Det är verkligen jättekul att plugga, så idag är jag glad för att mamma pushade mig!

Läs mer om Civilingenjörsutbildningar på BTH
Läs mer om programmet Civilingenjör i datorsäkerhet

Share Dela
Redigera