Införd:
04/14/2014 01:04 PM

Planeringsstudenter framgångsrika i FN-tävling

BTH och Team Casablanca vann en av de regionala finalerna och kom tvåa i den internationella tävlingen "UN Habitat Competition on Urban Renewal of Mass Housing", som avgjordes vid World Urban Forum i Medellin i april.

Tävlingen vänder sig till kreativa och innovativa studenter, eller nyutexaminerade, världen över och hade 300 lag anmälda.Tävlingen syftar till att förnya bostäder som finns i världens miljonprogram för att hitta socialt, ekonomiskt, miljömässigt och kulturellt hållbara urbana lösningar på dessa bostadsområden.

Sedan 1950-talet har efterfrågan på bostäder världen över varit enorm på grund av snabb befolkningstillväxt och urbanisering. För att klara efterfrågan var uppbyggnaden av så kallade miljonprogram den bästa lösningen under 1950- till 1970-talen. Dessa områden är idag i stort behov av reparation och förnyelse.

Inför tävlingen bildade de två studenterna från BTH:s masterprogram i stadsplanering, Jennie Luthander och Karolina Gustavsson, och två masterstudenter från universitetet i Rabat, Sara Bakkas och Siham Elyadary, ett lag, "Team Casablanca". De valde ut området Sidi Moumen i Casablanca för sin studie. Studenterna tillbringade 10 dagar i distriktet, hade dialoger med medborgarna, lokala myndigheter och lokala föreningar. De har särskilt tittat på sop- och avfallshantering och gröna och offentliga utrymmen. Studenterna har sedan utarbetat idéer för hur området, som delvis är slum, ska kunna förbättras.

Juryns motivering:
“A sofisticated theoretical concept on sustainable design and a remarcable participatory approach to social and cultural empowerment, introducing a new dimension of inclusive urban planning: academic social responsability.”

Källa:
Kommunikationsavdelningen den 14 april 2014

Redigera
Share Dela