James Dyson Award 2021

James Dyson Award söker framtidens uppfinnare. Tävlingen ger ingenjörs-och designstudenter en unik chans att visa upp sina uppfinningar i ett internationellt sammanhang.

ANNONSINFORMATION

Sista datum för anmälning: 2021-06-30

Företagsnamn: James Dyson Foundation

Mail till kontaktperson: andreas.larsson@bth.se

Länk till företag: https://www.jamesdysonaward.org/en-SE/

Utbildningsnivå: Kandidat Magister/Master

Utbildningsområde: Civilingenjörsutbildningar Datavetenskap och mjukvaruutveckling Industriell ekonomi Maskinteknik

Om tävlingen

Tävlingsbriefen
Designa något som löser ett problem. Detta problem kan vara en frustration över något som vi stöter på i vår vardag, eller ett globalt problem. Det viktiga är att din lösning är effektiv och visar på noga övervägande design.

Processen
Bidragen bedöms först på en nationell nivå av en jury, där tre stycken bidrag går vidare till den internationella tävlingen. En jury bestående av ingenjörer från Dyson väljer sedan ut 20 bidrag som går vidare. Dessa 20 bidrag blir sedan granskade av sir James Dyson som väljer ut den Internationella vinnaren, runners up samt vinnaren av hållbarhetspriset.

Vinsten
• Den Internationella vinsten är 330 000 SEK. Vinnarens universitet får 55 000 SEK.
• Vinsten för hållbarhetspriset är 330 000 SEK
• Runners up får 55 000 SEK var
• Alla nationella vinnare får 22 000 SEK

Hållbarhetspriset
2020 introducerade James Dyson Award ett nytt, extra pris som uppmärksammar hållbarhetsprestationer. Hållbarhetsvinnaren utses av Sir James Dyson bland de 20 internationella finalisterna. Möjliga vinnare av detta pris har uppmärksammat uppfinningens bidrag till att lösa ett hållbarhetsrelaterat problem och de har tagit hänsyn till dagens hållbarhetsagenda. Det kan ske genom val av materialet, designprocessen, tillverkningsmetoderna eller genom att fokusera på det problem som man vill lösa.

Sista ansökningsdag: 30 juni 2021

Notera: Förra årets svenska uppfinning ReGlove, från studenter vid BTH, var ett av 2020 års topp 20 bästa globala bidrag och gick vidare för att tävla om den internationella utmärkelsen. ReGlove tillverkar, steriliserar och återproducerar en återvinningsbar skyddshandske, som en hållbar lösning på de enorma avfallsflöden som orsakas av PPE. Maskinen steriliserar och reproducerar biologiskt nedbrytbara skyddshandskar med hjälp av en kemiskt avancerad polyvinylalkohol (PVA). ReGlove-handsken fungerar som en nitrilhandske, är slitstark och formbar, men än viktigare så kan den lösas upp i vatten och formas om, igen och igen, på den plats de ämnas användas.

Tillbaka