BTH-forskaren Markus i riksfinal för forskare

Markus Fiedler från BTH är en av de sju finalisterna i Forskar Grand Prix – Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare.

Markus Fiedler är professor vid BTH och vann deltävlingen i Forskar Grand Prix i Karlshamn i september med bidraget ”Omslutande video – en omslutande upplevelse?”

Markus forskning handlar om att förbättra användarupplevelsen i VR-videor. En VR-video ger användaren möjlighet att titta sig omkring i en scen, men är resurskrävande, störningskänslig och kan under vissa omständigheter även framkalla åksjuka hos användaren.

– Mitt speciella intresse ligger i att anpassa omslutande videor, deras leverans och de tekniska förhållandena på datorn och i näten så att tittaren får bästa möjliga upplevelse, utan att må illa, berättar Markus.

Markus, som nyligen är hemkommen efter en konferens i Sydney, är laddad inför tävlingen. Inför finalen har han och alla de andra finalisterna, fått coachning och tips på hur han kan förbättra presentationen han gjorde i deltävlingen i Karlshamn.

– Det gäller att få till en lagom häftig rivstart för att fängsla publiken och fånga deras intresse direkt från början. Jag jobbar just nu med olika scenarier för att få till detta. I vilket fall som helst kommer åhörarna att få åka mc virtuellt, avslöjar han.

Se tävlingen live och rösta
Riksfinalen sänds live på forskargrandprix.se/live/ Alla har möjlighet att delta i den digitala omröstningen. Röstningen sker via menti.com och med koden 61 24 19. Tävlingen startar kl 14:00 och väntas pågå till cirka klockan 16:00. Röstning sker i sändningen efter att alla forskare gjort sina presentationer.

Bilden nedan är från deltävlingen i Karlshamn i september.


Riksfinalen i Forskar Grand Prix arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, VINNOVA och Vetenskapsrådet.

26 november 2018

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×